Український борець греко-римського стилю, дворазовий чемпіон світу і депутат Верховної Ради від партії "Слуга народу" Жан Беленюк назвав головну проблему українського спорту.
За словами Беленюка, спортсмени отримують незаслужено маленькі стипендії від держави. Депутат заявив, що спробує підвищити ці суми, і вже провів зустріч з представником Офісу Президента України.
Жан Беленюк
Про це Беленюк написав на своїй сторінці в Facebook.
"Як фінансово держава заохочує спортсменів та їх тренерів, що мають Олімпійські результати?
На власному досвіді знаю, що бути Олімпійським чемпіоном - це титанічні зусилля і самовіддана праця і бачу життя своїх колег і тренерів не з телеканалів і хороших статей в ЗМІ. Але, на яку підтримку держави отримують видатні українські спортсмени? Про це варто говорити, адже це не просто спортсмени, це ті, ким пишається Україна, це ті, кого ми ставимо у приклад своїм дітям і це ті, хто прославляє нашу країну на міжнародних аренах.
Жан Беленюк
На сьогодні розмір стипендій нашим спортсменам та їх тренерам такий:
- спортсменам, які посіли перше місце на Олімпійських іграх, та їх тренерам - по 15 тис. грн.;
- спортсменам, які посіли друге місце на Олімпійських іграх або перше місце на чемпіонатах світу, та їх тренерам - по 12 тис. грн.;
- спортсменам, які посіли третє місце на Олімпійських іграх, та їх тренерам - по 10 тис. грн.;
- спортсменам, які посіли друге місце на чемпіонатах світу, та їх тренерам - 9 тис. грн.;
- спортсменам, які посіли третє місце на чемпіонатах світу або перше місце на чемпіонатах Європи, та їх тренерам - 7 тис. грн.;
- спортсменам, які посіли друге місце на чемпіонатах Європи, та їх тренерам - по 5 тис. грн.;
- спортсменам, які посіли третє місце на чемпіонатах Європи, та їх тренерам - 4 тис. грн.;
У разі, коли підготовку спортсмена здійснюють кілька тренерів, у тому числі головний та старший тренери штатних збірних команд України, тренерам призначається одна стипендія, яка розподіляється між ними залежно від особистого внеску.
Тренерам, які підготували команду до досягнутого результату в ігрових видах спорту, призначається не більш як дві стипендії. Спортсмену або тренеру може бути призначено не більше однієї стипендії.
Як ми бачимо, це дуже низькі цифри порівняно з тим, як держава оплачує місячну роботу суддів, наприклад, суддям Конституційного Суду - близько 230 000 грн. і місячну заробітну плату голови правління "Укрзалізниці" - близько 570 000 грн...
Для того, щоб наші видатні і перспективні спортсмени мали не тільки бажання перемагати, але і отримували гідну фінансову винагороду за блискучі перемоги, нам необхідно значно підвищити розмір стипендій для них та їхніх тренерів.
З цією метою, сьогодні провів зустріч з представником Офісу Президента України, який повідомив, що найближчим часом Володимир Зеленський повинен підписати Указ Президента про відповідні зміни.
Розмір стипендії для переможця Олімпіади буде встановлено на рівні 16 прожиткових мінімумів (32112 грн.), для чемпіона світу - 13 прожиткових мінімумів (26 091 грн).
Чемпіони Європи повинні отримувати стипендію в розмірі 9 прожиткових мінімумів (18 063 грн), 8 прожиткових мінімумів (16 056 грн) і 7 прожиткових мінімумів (14 049 грн) за друге і третє місця.
Хоча це не ті кошти, на які заслуговують наші видатні спортсмени, але це точно важливий крок назустріч з боку держави!" - написав Беленюк.
Як писав Знай.ua, Жан Беленюк очолить спортивний організаційний комітет з питань підготовки і участі національних збірних команд в Олімпійських іграх-2020 в Токіо.

Як раніше писав Знай.ua, Беленюк спростував чутки про вихід зі "Слуги народу".