Світом керує глобальний капітал, а держави досить умовні. Таку думку в програмі «Культ особистості» Руслана Бізяєва висловив директор Міжнародного Інституту політичної філософії Віктор Савінов, розмірковуючи про концепцію самоідентифікації людини в постмодерні.

Він пояснює, що кожна країна - це семпл, зразок і ми можемо їх впізнавати по певному асоціативному ряду, наприклад, чалма, кальян, ятаган, яничари - це складові семпла Туреччини, ведмідь, балалайка, горілка, гармонія - семпла Росії. Таким чином, за словами Савінова, люди, які вважають себе причетними до певного зразка, якоїсь концепції, і є турками, росіянами і так далі.

При цьому експерт відзначає, що це питання самоідентифікації і людини досить просто переробити, наприклад, з француза в російського.

«Парадокс полягає в тому, що всі націоналістичні ідеї насправді існують, з точки зору сучасної психології, як питання медіаінтенсивності. Якщо тобі з ранку до вечора будуть говорити, що ти китаєць, то через якийсь час у тебе і очі вузькі стануть. Це я перебільшую, звичайно. Але, в принципі, самоідентифікація людини в суспільстві постмодерну полягає в цій же концепції: ким ти себе відчуваєш. Якщо людина може, будучи жінкою, відчувати себе чоловіком, то будучи росіянином відчувати себе китайцем - взагалі не особлива проблема», - каже Савінов.

Він вважає, що головне завдання гуманітарних і когнітивних наук зараз - це зрозуміти, як працює свідомість.

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Показати ще

«Але це з точки зору сучасних гуманітарних наук - 60-і роки 21 століття. Поки ми прагнемо в шостий уклад, до нанотехнологій, а когнітивні технології нам обіцяють в 60 роки», - зазначив експерт.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що дочка Анджеліни Джолі і Бреда Пітта не може визначитися з підлогою.

Раніше Кущ заявив, що американська модель розвитку економіки вже йде в минуле.