Українці прокинулися раптом, усвідомивши, що вони незалежні. Таку думку в ефірі програми «Культ особистості» Руслана Бізяєва висловив історик і політолог Кость Бондаренко.

«Українці прокинулися раптом, усвідомивши, що вони незалежні. У 1989 році почалися процеси, які привели до 1991 року. Українська незалежність корінням своїм виростає з 1989 року. Я постійно говорю, що точкою відліку незалежності ми повинні розглядати 1989 рік. В цьому році почалося відродження політичних культур, які перетворилися в партії. Легалізувалася Українська Гельсінська спілка. З'явилися молодіжні організації, студентське братство, СНУМ», - говорить Бондаренко.

За його словами, в той час з'явилася ціла програма відродження української культури, мови.

«У цьому ж 1989 році пішов Щербицький у відставку, почалися зміни. Уже в середині березня 1990 року той же «Народний Рух України» почав активно говорити про цілі незалежності України», - продовжив він.

Як відомо, на березневому референдумі більшість громадян України проголосували за збереження Радянського союзу. А буквально через 8-9 місяців сталося 1 грудня 1991 року, коли більшість виступили за незалежність.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

«Акції «Народного Руху», акції Української Гельсінської спілки, акції молоді були яскравими, зібрали велику кількість яскравих особистостей, але при цьому залишалися не зовсім зрозумілими для більшості населення», - резюмував Кость Бондаренко.

Нагадаємо, раніше Знай.ua приводив до прикладу слова політолога Тараса Загороднього про те, що у боротьбі між холодильником і телевізором в Україні холодильник виграє.

Крім цього, правозахисник Геннадій Друзенко раніше заявив, що наступна революція в Україні – буде черговою руїною.