Журналіст Катерина Котенкова в програмі «Что дальше» для Знай.uа розповіла, чи надовго і за рахунок чого зміцнюється українська гривня.

Гривня зміцнюється, а держава залишається бідною. Бюджет не поповнюється, в Пенсійному фонді дефіцит, а пенсії платити треба. Тому Мінфін продає Облігації внутрішньої державної позики. Щовівторка з початку року на кілька мільярдів доларів в тиждень – це все під 11%.

«І грошей зайняли так нормально. У МВФ вийшло б дешевше. Ні б, щоб економіку розвивати – у нас хочуть так, щоб хтось купував ОВДП під хороші відсотки і заробляв на нас», - каже Котенкова.

Вона нагадала, що з МВФ на цей раз домовитися не вдалося. Переговори продовжаться, але від України вимагають більшого прогресу.

«Моя думка така: не хочете, щоб вам диктували умови зарубіжні партнери – робіть так, щоб не довелося займати грошей. А то так: економіку не розвивають і не подобається, коли позичають гроші на певних умовах. Україна може не брати кредити, потенціал для цього є, але заважає корупція. А вона, думаю, буде викорінена ще не скоро», - заявляє журналіст.

Популярні новини зараз

Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Котенкова прогнозує, що гривня зміцнилася ненадовго. А потім буде стрибок долара і інфляція буде рости. Що, безсумнівно, погіршить стан економіки.

Експерти стверджують, що справжні причини зміцнення гривні – продаж Україною державних паперів під неймовірно вигідний відсоток. Міжбанк вже давно перетворився в рай для міжнародних спекулянтів, які купують у України і продають їй назад її цінні папери з хорошим «наваром»: НБУ бере гроші в борг у учасників ринку, а повернення грошей в термін гарантує своїми цінними паперами. Це стандартна процедура кредитування, але в українських умовах – зі своїми особливостями. Зараз продають, а потім будуть купувати дорожче.

З точки зору української економіки, ніяких об'єктивних причин для зміцнення гривні немає, оскільки економіка знаходиться в кризі. Тому те, що зараз відбувається на валютному ринку, безпосередньо пов'язане з великою кількістю закупівлі ОВДП нерезидентами.

«Також зараз низький попит на долар і євро. Як домовляться з МВФ – поки незрозуміло, але якщо не буде траншів, то долар скоро повернеться до старої позначки. Тим більше, в держбюджеті заклали курс 29. Так що рости долару є куди. Ну а про інфляцію я взагалі мовчу. Ціни будуть рости. І все це позначиться на простих українцях, ось вам і все зміцнення гривні», - резюмує Котенкова.

Раніше Знай.uа повідомляв, що споживачів газу приголомшили незрозумілими платіжками за січень.

Нагадаємо, Загородній порівняв МВФ з колекторами.