Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі".

Він був прийнятий Верховною Радою 5 лютого 2021 року і вводить облік трудової діяльності українців в електронній формі для підтвердження наявного стажу для укладення трудового договору, а також призначення пенсій та інше. Крім цього, на законодавчому рівні врегулюється питання про автоматичне призначення пенсії за віком. Це буде можливо завдяки електронному Кабінету особи на сайті Пенсійного фонду України.

Зеленський на Донбасі, фото з Facebook

"Таким чином удосконалюється і реформується система обліку трудової діяльності працівників, що передбачає поступову відмову від паперових трудових книжок. Законом передбачено п'ятирічний перехідний період, протягом якого до Державного реєстру мають бути внесені відомості з паперових трудових книжок. Протягом цього часу буде застосовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна форма вже наявних або внесених відомостей із зазначеного реєстру", - йдеться в повідомленні на сайті президента.

Документом вводиться можливість автоматичного призначення пенсії без особистого звернення людини. Але зі збереженням права відстрочки виходу на пенсію. Це дозволить зменшити витрати роботодавців на ведення паперового документообігу, спростити доступ до інформації про стаж працівників, облік даних щодо освіти тощо, та усунути ризики та наслідки втрати трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації та внесення недостовірних відомостей.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Зеленський вакцинувався від covid-19, скрін з відео

Нагадаємо, Зеленський "віддав" Херсон донеччанину: ким працював Сергій Козир до призначення

Як повідомляв "Знай.ua", вакцинований Зеленський терміново звернувся до українців: "Прийти..."

Знай.ua писав, Зеленський у прямому ефірі показав, що зробив з солдатами в якості головнокомандувача