На початку березня 2021 року в Україні була проведена індексація пенсій. Для 8 мільйонів людей виплати були підвищені на 11 відсотків, але є велика частина пенсіонерів, які отримують кошти нижче фактичного прожиткового мінімуму.

Українці з повним стажем з першого березня отримуватимуть пенсію не нижче 2,2 тисяч гривень. Ті, хто досяг 65-річчя - повинні отримувати від 2,4 тис.гривень. Тоді як фактичний прожитковий мінімум - 3,5 тисяч грн. За скромними підрахунками Мінсоцполітики-це гарантована бідність.

Законом прожитковий мінімум для пенсіонерів встановлено на рівні 1769 грн, але його фактичний розмір майже в два рази вище - 3511 грн. Лідія Ткаченко - експерт у сфері пенсійного забезпечення - пояснює це нестачею грошей.

Дорослі українці, скріншот: Youtube

"Прожитковий мінімум, який використовується для призначення соціальних виплат, вже давно не відповідає його реальному розміру. Це просто цифра, на основі якої вважають мінімальні соціальні стандарти", – заявляє вона.

Популярні новини зараз

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

У Міністерстві соціальної політики повідомляють, що зараз українці на пенсії отримують близько 28,7% останньої зарплати, проте ця цифра буде знижуватися до 18%. Через кілька десятиліть, в 2055-му, за таких же умов це вже 1,8 тис.гривень, тоді як зараз 2,87 тисяч грн. із зарплатою в 10 тисяч.

"Таким показникам є пояснення: внески оплачують 13,2 млн найманих працівників, а пенсії отримують 11,2 млн пенсіонерів", – зазначає міністр соцполітики Марина Лазебна.

Дорослі українці, скріншот: Youtube

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що через 15 років українці і зовсім не отримуватимуть пенсії. З 2017-го року скоротили "вартість" кожного року стажу. Через це за новими правилами пенсіонери отримуватимуть на 26% нижче. У 2000-х посилювали вимоги до стажу, в 2016 році в два рази був скорочений ЄСВ, в нинішній час в Україні просто низькі зарплати і великий рівень тіньової економіки.

"Слуги народу" пропонують і зовсім ввести обов'язкове накопичення на особистому рахунку "другої пенсії", замість того, щоб змусити всіх працюючих показувати білу зарплату.

Дорослі українці, скріншот: Youtube

Нагадаємо, аферисти відкрили полювання на довірливих пенсіонерів: відбирають майно і переписують спадщину

Як повідомляв "Знай.ua", українці вимагають прив'язати тарифи на комуналку до прожиткового мінімуму: "злочин проти народу"

Знай.ua писав, українців масово змусять повертати гроші за субсидії: перевірять пенсіонерів, безробітних та пільговиків