На півдні Мексики знаходиться таємничі землі індіанців. Це місце містичних міст, нащадків древніх майя і дивних ритуалів. Деякі з них випробував на собі ведучий тревел-шоу " Орел&Решка. Чудеса світу", яке показує Новий канал, Антон Зайцев. Наприклад, індіанську баню під назвою темаскаль.

"Коли у індіанців майя був важкий день, вони відправлялися в темаскаль (в перекладі — будинок гарячих каменів). Ця лазня обов'язково була в оселях як багатих, так і бідних", — пояснив Антон.

Індіанці перед походом в лазню обов'язково здійснюють цілий ряд ритуалів. Спочатку шаман очищає вас від скверни — обкурює тіло палаючої смолою дерева (запахом вона нагадує ладан). Потім здійснює ритуал поклоніння природі-просить у матері-землі дозволу скористатися її благами. І тільки потім ви можете зайти в темаскаль через прохід, де "дуже вузько".

Орел і Решка, фото: прес-служба програми

"Вхід в лазню дуже вузький і розташовується строго з південного боку — майя вірили, що людина проживає життя з півночі на південь, тому така орієнтація — символ повернення назад або ж омолодження, — зазначив ведучий тревел-шоу "Орел&Решка. Чудеса світу" на Новому каналі. - Сам по собі темаскаль символізує утробу матері-землі, богині індіанців, яка за переказами дарувала життя всьому живому.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Орел і Решка, фото: прес-служба програми

У темаскалі, розігрітому вулканічними каменями, шаман півгодини ширяє вас, промовляючи молитви і використовуючи ароматичні зілля. На виході нащадок майя б'є вас травами, насичуючи тіло свіжою енергією. Потім відвідувач і шаман руками утворюють всесвіт — так закінчується ритуал.

Орел і Решка, фото: прес-служба програми

Раніше ми повідомляли, ведуча "Орла і Решки" опустилася в печеру на найбільшому болоті на Землі.

Як повідомляв "Знай.uа", ведучі "Орла і Решки" пережили ДТП і переломи, найекстремальніші НП.

Також "Знай.uа" писав, що Настя Івлєєва з "Орла і Решки" несподівано пообіцяла поставити всіх на вуха.