Аргентинські палеонтологи виявили новий вид хижого динозавра, невідомого досі, якого назвали Llukalkan aliocranianus.

Цей хижак належить до абелізавридів - групи двоногих великих м'ясоїдних динозаврів, які мешкали у Південній півкулі. У цей час Північну півкулю населяли тиранозаври. Про це повідомляє ВВС.

Як зазначають фахівці, ллукалкан був одним з найбільших хижаків Патагонії. Рогатий Llukalkan aliocranianus мав довжину близько 5 метрів і бродив по Південній Америці 85 мільйонів років тому. Хижак мав чутливий нюх і потужні щелепи. У нього також були гострі кігті на верхніх і нижніх кінцівках.

Новий вид хижого динозавра, tandfonline.com

Новий вид хижого динозавра, tandfonline.com

Популярні новини зараз

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Дослідники додали, що череп ллукалкана має характерні виступи, які роблять його схожим на деяких сучасних рептилій, наприклад, ігуан. Згідно з висновками вчених, динозавр вирізнявся дуже чуйним слухом. Вони пояснюють, що слух у цього хижака був схожий на слух сучасних крокодилів.

Варто зауважити, що ллулкалан мовою ндіанського народу в Чилі та Аргентині мапуче означає "Той, що жахає". Патагонію він населяв приблизно 80 мільйонів років тому разом з ще одним абелізавридом - Viavenator exxoni.

Новий вид хижого динозавра, tandfonline.com

Динозавр Ллукалкан був двоногим з дуже короткими руками, але був середнім за розміром. Він також мав короткі роги і крихітні пальці.

За оцінками фахівців, він важив від однієї до п’яти тонн. Тобто трохи легший за дорослого африканського слона. Ймовірно, це був страшний хижак, з великим черепом і сильним укусом.

Новий вид хижого динозавра, tandfonline.com

Зазначається, що викопні рештки ллукалкана і віавенатора були виявлені всього в 700 метрах один від одного в Формації Бахо-де-ла-Карпа. На сьогодні в Патагонії виявлено майже десять видів абелізавридів.

Про відкриття повідомляється в статті, опублікованій в Journal of Vertebrate Paleontology. Там також зазначається, що ці динозаври мешкали й в інших районах стародавнього материка Гондвани. Зокрема, на території сучасних Африки, Індії, Антарктиди та Австралії.

Новий вид хижого динозавра, tandfonline.com

Нагадаємо, новий вид павука зачарував незвичним виглядом: істота з мультфільму. Забарвлення нового виду павука дуже нагадує відомого героя

Як повідомляв портал "Знай.ua", найбільший морський монстр "ховався" в Антарктиді: 12-метрове створіння виявилося старшим за динозаврів. Величезна істота виявилося найбільшим на Землі

Також "Знай.ua" писав, два мільйони пінгвінів і трильйони сарани: де живуть найбільші зграї планети. Найбільші зграї тварин в історії: науковці розповіли про мільярдні натовпи найнесподіваніших істот