Гомосексуальним людям дозволили бути донорами крові в Україні. Заборона діяла 15 років.

Таким чином, з переліку заборонених критеріїв для донорства крові прибрали гомосексуальні стосунки. Про це сьогодні, 15 квітня, заявили правозахисники Національної мережі параюристів. Зазначається, що раніше гомосексуальні відносини прирівнювали до форм ризикованої поведінки.

Наразі доступний тільки оновлений текст "Порядку медичного обстеження донорів крові та компонентів крові", в якому відсутній пункт про гомосексуальну орієнтацію. Правозахисники називають таке рішення кроком вперед. Вони не один рік боролися за те, щоб скасувати заборону.

Донорство крові / фото: Pixabay

Скріншот: facebook.com/paralegals.ua

Популярні новини зараз

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

"Нарешті: скасовано дискримінаційну заборону для людей, які мають гомосексуальні стосунки, виступати донор(к)ами крові в Україні! Дякуючи спільним адвокаційним зусиллям багатьох зацікавлених сторін і спираючись на здоровий правовий та медичний глузд, Міністерство охорони здоров'я України повністю переглянуло правила донорства, виключивши дискримінаційні обмеження, що діяли понад 15 років.", - йдеться у повідомленні. Мережі параюристів

Варто зауважити, що у 2015 році Європейський суд з прав людини постановив неприпустимим забороняти ставати донорами гомосексуалам, якщо є методи, які дозволяють виявити ВІЛ, і опитування, які можуть забезпечити безпеку реципієнта. Адже в іншому разі таку ситуацію можна вважати дискримінацією за ознакою сексуальної орієнтації.

Проте, така заборона діяла з наступних причин. Вважається, що гомосексуальні люди, зокрема чоловіки, частіше заражаються ВІЛ / СНІДом, а також деякими видами гепатиту. Відповідно це загрожує життю і здоров'ю того, хто отримає кров від такого донора.

Нагадаємо, в Україні ЛГБТ можуть дозволити бути донорами крові: на МОЗ подали до суду. Представники ЛГБТ закликають скасувати постанову, яка забороняє їм бути донорами крові

Як повідомляв портал Знай.uа, морські піхотинці здали кров і плазму в Маріупольському центрі переливання крові.

Також Знай.uа писав, що у Львові успішно пересаджують печінку, тисячі українців отримали шанс на життя.