Не секрет, що стовбури молодих дерев чисті, а кора дорослих іноді покривається лишайниками. Що ж це таке і чи потрібно їх позбавлятися? Цього разу ми разом розберемося, як потрібно чинити, якщо ви бачите на своїх деревах зеленуваті грибочки.

Лишайники за сучасною класифікацією входять в царство грибів. Лишайники надзвичайно поширені і різноманітні організми. Навіть на одному стовбурі дерева їх може оселитися близько десятка різних видів.

Найлегше їх помітити в саду у вологу погоду - на корі вони стають яскравіше і помітніше. Про це нагадує один з Telegram-каналів з порадами для дачників і городників.

Лишайник, скріншот: YouTube

Слід розуміти, що лишайники – це не цвіль, хоч і відносяться до грибного царства, але живуть багато в чому як рослини, так як існують завдяки фотосинтезу. Не маючи коренів, вологу лишайники вбирають своєю поверхнею, а необхідні мінеральні речовини отримують разом з пилом і з дощовою водою. Живуть лишайники довго - від декількох десятиліть до декількох сотень років.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Лишайник, скріншот: YouTube

Питання про те, чи потрібно позбавлятися лишайників? Відповідь експертів - обов'язково!

Лишайники висмоктують з кори сік, що сильно пригнічує дерево і може стати причиною загибелі кори. Позбутися лишайників дуже просто. Робити це можна тільки в період спокою, тобто наприкінці жовтня - листопаду або в березні.

Зробіть 7-10% розчин залізного купоросу (1-1.5 ч. ложки на 100 мл води) і обприскайте лишайники або нанесіть розчин плоским пензлем. Через кілька днів лишайники самі відпадуть від стовбурів.

Раніше повідомляли, як врятувати полуницю від гнилі і паразитів без отрут: прості та ефективні поради дачникам.

Як повідомляв Знай.uа, цей розчин врятує вашу полуницю від гнилі і паразитів: боротьба без отрути.

Знай.uа писав, унікальний розчин від шкідників на городі: врятує капусту, щавель, редис та інші овочі.