У Міністерстві юстиції України розповіли стосовно матеріального забезпечення дітей. Одна з найголовніших обов'язків батьків, яка, на жаль, не завжди виконується. Які права у дітей, і що буде за несплату аліментів.

Про це розповіли на сторінці Мін'юсту в соціальній мережі Facebook. Нерідко батьки намагаються відхилитися від сплати аліментів, і на цей рахунок в законі передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

При наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за 3 місяці, стягнення може бути звернено на заробітну плату, майно боржника.

Якщо минуло вже чотири місяці, тоді починають діяти деякі обмеження прав для боржника, а саме: заборона на виїзд за територію країни, використання транспортного засобу, полювання, використання будь-якого виду зброї.

Є заборгованість платежів триває більше року, тоді на боржника накладається штраф у 20% розмірі, за 2 роки - 30%, і за 3 роки - 50%.

Популярні новини зараз

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

У той же час, для застосування зазначеної відповідальності, повинні бути в наявності дві складові:

- заборгованість виникла зі сплати аліментів, встановлених рішенням суду або за домовленістю між батьками (нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину відповідно до частини першої статті 189 Сімейного кодексу України);

- наявність вини особи, зобов'язаної сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, які призвели до виникнення заборгованості.

Існує і адміністративна відповідальність, і найжорстокіша - кримінальна.

За несплату батько може сісти у в'язницю на термін до двох років.

Нагадаємо, раніше Автоматичне списання боргів за ЖКП: українці ризикують залишитися без частини пенсій, зарплат і навіть стипендій. Гроші списуватимуть з осіб, які потраплять до Єдиного реєстру боржників

Як повідомляє портал "Знай.ua" Борги за комуналку і аліменти автоматично спишуть з карт українців. Наказ Мін'юсту набирає чинності 6 липня, кого торкнеться автоматичне списання

Також "Знай.ua" писав, що З харків'ян спишуть штрафи за комуналку та аліменти автоматично: як швидко знімають гроші і заарештовують рахунки. Комуналка і штрафи будуть автоматично списуватися з рахунків