Солодкий кавун - ласощі, про який влітку мріють майже всі. А справа городника-забезпечити кавуну всі умови, щоб той виріс солодким. Як це зробити?
- Вибирайте правильний сорт. Чим пізніше дозріває урожай, тим солодше будуть кавуни. Одним з важливих моментів в прагненні виростити солодкий кавун є вибір сорту. Якщо ви живете на півдні - вам пощастило! Кавуни обожнюють сонце, а пізні сорти встигнуть вилежатися і набрати солодощі до приходу холодів. Традиційно солодкі сорти - "Холодок", "Мелітопольський", "Херсонський".
- Південь України - улюблене місце всіх баштанних культур. Кавунам тут роздолля, але важливо забезпечити їм сонце, тепло і грамотний полив. Заздалегідь удобрити ділянку - внесіть з осені гній з розрахунку чотири-шість кілограмів на квадратний метр піщанистого грунту.
- Сіяти кавуни краще відразу у відкритий грунт. Пересадити розсаду може виявитися проблематично через слабке коріння.
- Місця для куща кавуна має бути багато – краще 4-5 метрів від рослини надати тільки йому. Бур'яни затінюють кавуни, тому з ними потрібно нещадно боротися. При посадці застосовують рядовий спосіб, залишаючи між рослинами близько метра, між рядами — півтора метра.
- Бережіть кавун від заморозків, а краще накривайте плівкою, якщо є небезпека нічних похолодань. Кавун не любить, коли температура повітря опускається нижче +16 °С, і добре себе почуває на спеці.
- Поливати кавуни потрібно не часто, теплою водою і тільки до тих пір, поки на кущі не почне рости зав'язь. Слідкуйте, щоб вода не потрапляла на листя. Якщо переборщити з водою, кавуни будуть лопатися і хворіти.
- Формування рослин потрібно проводити методом прищипування. Коли зав'язь пуститься в зростання, залишайте на рослинах по два-три плоди, прищипнув за ними батіг над п'ятим-шостим листком.
- Підживлення для кавунів не головне, вони звикли до "дієти" на бідних грунтах. Однак, якщо рослина погано піднімається, можна підгодувати його коров'яком або курячим послідом. Коли почне формуватися зав'язь, додайте фосфорно-калійні добрива: це прискорить визрівання ягід на тиждень і підвищить їх цукристість.
- Вчасно зібрати кавуни не менш важливо, ніж вчасно їх посадити. Найсолодший кавун - на піку своєї зрілості. Тому важливо побачити, коли настане цей момент. Накопичення солодощі у кавуна настає після місяця розвитку плода. Коли розташований біля плодоніжки Вусик засохне, кавун пора збирати. Стукайте по кавуну-чим він дзвінкіше, тим спелее.
- Терміни зберігання кавунів різняться в залежності від сорту. Накопичення цукрів в плодах не зупиняється, а при відповідних умовах зберігання навіть триває ще протягом пари місяців у літніх сортів і трьох-чотирьох місяців у зимових. Зберігати кавуни варто при+2 ... +3°С і вологості повітря близько 70 %.
Раніше повідомляли, маринований кавун з селерою: рецепт "солодкої" консервації на зиму без оцту.
Як повідомляв Знай.uа, смачні помідори з цибулею в солодкому маринаді: краща заготовка на зиму.
Популярні новини зараз
Показати ще
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців
Заплатять усі, але один раз: чому українцям почали надсилати додаткові квитанції на газ
В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
Знай.uа писав, ніяких маків і КФС: львів'яни запатентували бургер з дерунів, слинки рікою.