Українцям вирішили нагадати про таке поняття соціальної послуги, як "догляд на дому". Громадянам доступно пояснили, хто ж має на неї право і з чого необхідно починати, щоб отримати її. У Мінсоцполітики заявили, що "доглядом на дому" забезпечуються громадяни України, які не можуть самостійно себе обслуговувати. При цьому не має значення, це часткова втрата соціальних навичок або повна.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Міністерства соціальної політики України в мережі Facebook.

Догляд за людьми похилого віку, скріншот: YouTube

Зазвичай до цієї категорії відносяться люди похилого віку, люди з інвалідністю або з важкими формами захворювання, а також діти з інвалідністю від 3 до 18 років.

Щоб скористатися послугою, людина сама або її законний представник повинен подати заяву в Центр надання соціальних послуг або у виконавчі органи місцевої влади. Протягом трьох днів з моменту прийняття заяви представники цих органів повинні провести комплексну оцінку життєвих потреб заявника та прийняти відповідне рішення.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

У разі позитивного рішення буде складено індивідуальний план надання допомоги: визначено, скільки разів на тиждень, місяць повинен приходити додому до заявника соціальний працівник (або мультидисциплінарна команда) і в чому полягатиме його допомога.

Стандартом соціальної послуги "догляд на дому", зокрема, передбачена допомога:

- у веденні домашнього господарства (приготування їжі ,косметичне прибирання житла, підйом вугілля, дров, підйом води з колодязя або колонки; розчищення снігу, дрібний ремонт одягу, звірка і оплата комунальних платежів);

- у самообслуговуванні або догляді за дитиною з інвалідністю: умивання, обтирання, обмивання; зміна постільної білизни; при необхідності виконання реабілітаційних, лікувально-фізичних вправ та ін.;

- у написанні заяв, скарг, отриманні довідок, інших документів, веденні переговорів з питань отримання соціальних та інших послуг;

- забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними;

- в оформленні субсидії на комунальні послуги.

При необхідності соціальний працівник буде викликати лікаря, працівників комунальних і транспортних служб, провідувати хворого підопічного в лікарні або просто спілкуватися з ним, читати газети, журнали, книги.

Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook

Публікація Мінсоцполітики, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, "Нафтогаз" створив групу, яка продаватиме газ споживачам: що зміниться для українців.

Як повідомляв Знай.uа, у Європі підвищили ціни на газ перед опалювальним сезоном: наскільки відрізняються від українських.

Знай.uа писав, українці отримали нові платіжки за газ, ціни дійшли до 20 тисяч: "За опалення втричі більше".