Співак неодноразово гастролював в окупованому Криму

Святковий концерт відомого російського шансоньє Михайла Шуфутинського, запланований на 8 березня в центрі Києва, викликав хвилю обурень – і не лише в суспільстві, а й серед парламентарів. Нардепи вимагають недопущення цього, підкреслюючи його антиукраїнську позицію та підтримку "рускава міра". Справа вже дійшла до СБУ і Держприкордонслужби. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Скріншот

Арешт до 15 діб і штраф у 12 тисяч

Питанням заборони в'їзду російському виконавцю Михайлові Шуфутинському всерйоз зайнялися у профільному Комітеті Верховної Ради.

"Шуфутинський неодноразово в'їздив до окупованого Криму на гастрольну діяльність – поза встановленими пропускними пунктами і публічно не визнаючи півострів українським. А тепер він їде до Києва із гастролями, становлячи загрозу державним інтересам нашої країни. По закону цей "блатний" виконавець не має права в'їжджати в Україну", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

Як підкреслює нардеп, коли йдеться мова про порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави – це вже ч.1 ст. 332-1 КК України і приймати рішення про заборону має СБУ.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Показати ще

Михайло Шуфутинський - фото kassa24.ru

Та поки про кримінальну відповідальність в офіційній відповіді СБУ не йдеться.

"Рішення про заборону в'їзду може прийматися 4 органами: СБУ, ДПСУ, ДМС і в окремих випадках Нацполом. СБУ єдиний з цих органів який може приймати рішення про заборону на в'їзд заочно – всі інші виключно по факту їхнього прибуття на пропускний пункт. Служба безпеки України вже звично переадресувала звернення на Державну міграційну та прикордонну служби, вказуючи лише на те, що це є адмінпорушенням – але поки вони мовчать про заборону в'їзду", - зазначає заступниця Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - скріншот

Це означає, що російський співак Михайло Шуфутинський може бути покараний:

- штрафом від 3400 до 8500 грн або адмінарештом до 15 діб (ст. 204-1 )

- штрафом від 1700 до 3400 грн (ст. 204-2)

"В листопаді 2021 року СБУ проінформовано Держприкордонслужбу України, щодо порушення правил перетину державного кордону та правил в'їзду на тимчасово окуповану територію України і виїзду з неї з боку Шуфутинського М.З. Який вчинив адміністративні правопорушення, за які передбачена відповідальність ст. 204-1 та 204-2 КУпАП", - відзначають у Службі безпеки України.

"Розворот" Глюкози на кордоні: штамп і заборона на 3 роки

А подібні випадки "розвороту" на кордоні вже були. Наприклад, у 2020 році прямо в аеропорту штамп на 3-річну заборону на відвідування України отримала відома російська співачка Глюкоза (Наталія Чистякова-Іонова – це справжнє виконавиці) за відвідування окупованого Криму.

Причому, це вже її друге 3-річне "вето" на в'їзд до нашої держави.

"Росіянка прибула в Україну серед пасажирів рейсу з Мінська. Під час оформлення прикордонники Окремого КПП "Київ" з’ясували, що вона порушувала українське законодавство, відвідувавши окупований її країною Кримський півострів. Громадянка виявилася російською співачкою ("Глюкозою") і в Крим неодноразово їздила на концерти та вечірки", - повідомляють у Державній прикордонній службі України.

Глюкоза - Скріншот

Показовим візитом співачки став концерт у Ялті – туди вона прибула у 2014 році, аби відзначити День Росії. А сукня Глюкози була виконана у символічних кольорах російського прапору.

Глюкоза - фото tv.ua

"В ході спілкування вона постійно плуталась у своїх відповідях – зокрема, на початку зазначила, що в Криму останній раз була лише у 2013 році. За порушення вимог Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" росіянці заборонили в’їзд в Україну на 3 роки. З відповідним штампом у документі вона вилетіла зворотним рейсом до Білорусі", - підкреслюють в Держприкордонслужбі.

Саме така доля може спіткати і російського 73-річного шансоньє, що збирається влаштувати в столиці концерт 8 березня.

Михайло Шуфутинський - фото kassa24.ru

"Ми з командою прослідкуємо, щоб він таки не в'їхав. Зокрема, і з боку Державної прикордонної служби проконтролюємо - щоб концерт Михайла Шуфутинського в Україні не відбувся. Хай співає десь на Уралі", - повідомила Знай.ua секретар профільного Комітету Парламенту Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

10 тисяч з квиток і реакція українців: "Скотиняки!"

Не приховують обурення щодо цих подій і звичайні українці.

Коментар - скріншот

А деякі користувачі соцмереж навіть висувають власну версію потрапляння зіркових осіб, що висловлюють підтримку "рускаму міра".

Коментар - скріншот

"Після історії з Dr. Alban це припущення досить логічне. Цікава схема: косячиш в Криму, але є варіант потрапляння в Україну через безкоштовну участь в концерті 95 кварталу... Квартал заощаджує гроші, а виконавець може продовжувати гастролі всією країною надалі", - обурюється автор одного з коментарів Ігор Опружак.

Михайло Шуфутинський, instagram.com/mikhail.shufutinsky

Коментар - скріншот

А що ж до квитків на святковий концерт Шуфутинського, то поки вони продаються одразу у кількох відомих івент-агенствах: parter.ua, kontramarka.ua та concert.ua. І коштує він, до речі, чимало – від 590 до 9990 грн.

Скріншот

"Поки жодних попереджень про можливий зрив концерту нам не надходило. Тому і про повернення грошей за квитки говорити немає підстав", - відзначають в одному з івент-агенств.

В свою чергу, нардепи наголошують на необхідності впровадження жорсткого "фільтрування" українських компаній, що мають безпосереднє відношення до організації концертів цих зіркових персон "нон ґрата".

"Має бути чітка, послідовна державна позиція у сфері захисту культури і нацбезпеки. Треба враховувати усіх учасників: бізнес, який запрошує, надає майданчик і реалізовує квитки. Медіатором у проведенні цих робіт має бути Мінкульт разом з СБУ. Бо за всі 8 років окупації ми поки так і не створили дієвий механізм в галузі культурного фронту", - зазначає заступник Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

Чим завершиться ця "епопея" та про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.