Хімік-вчений і учасник популярного реаліті-шоу "Пара на мільйон" Гліб Репіч розповів, як приготувати мило з українського сала, яке може стати в нагоді під час війни.
Всі вже давно знайомі з цікавим мистецтвом миловаріння, яке є не тільки заспокійливим хобі, але і дуже корисним навиком. Під час військових дій під рукою може не виявитися потрібних інгредієнтів, а щоб завжди бути чистим, можна використовувати відомий всім продукт, який є вдома у кожної господині. Як приготувати мило з сала розповів викладач хімії Гліб Репіч, а його рецепт розмістили на офіційному сайті Нового каналу.
Для початку потрібно нарізати на невеликі кубики 150 г сала. Викласти його в каструлю, додати 60 г гідроксиду натрію (підійдуть гранули для чищення труб типу "Містер Кріт") і топити на середньому вогні.
Який стаж не зарахують до пенсії: роки роботи просто викинуть
Українцям дозволили не сплачувати за комунальні послуги: коли рахунки можна "заморозити"
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Приємна несподіванка: в Україні почали знижуватись ціни на деякі овочі
"Через 10 хвилин сало почне топитися, луг вступить у реакцію з жирами, утворюючи гліцерин і натрієві солі жирних кислот, що є нічим іншим ніж милом, — пояснив Гліб. — Через 30 хвилин воно почне збиратися на поверхні розчину. Недаремно ця реакція називається реакцією омилення. Варити цей розчин потрібно три години, після чого додати літр води. Ви отримаєте мильний клей, з якого потрібно виділити мило", - пояснив Гліб.
Репіч розповів, щоб цього домогтися, потрібно додати туди 150 г солі. У розчині солі мило не розчиняється і виділяється у вигляді осаду. Такий процес називається висолювання. Після охолодження мило збирається на поверхні у вигляді коржа. Це ядрове мило. Мило потрібно добре віджати, щоб позбутися від зайвої рідини. Але в такому вигляді використовувати його не можна - воно містить залишки лугу, і якщо їм митися, шкіра злізе. Розчиніть його ще раз у воді і знову очистіть висолюванням. А потім знову відіжміть воду.
За словами хіміка, очищене мило не має неприємного запаху і майже не містить луг. В кінці залишається тільки надати йому форму. Для цього можна скористатися формами для випічки або просто скачати в кульки. Далі викладіть мило на сонці сушитися. Через кілька днів милом можна користуватися.
Нагадаємо, дефіцит українського зерна вплине на ціни на продукти: яйця і м'ясо подорожчають на 20-30%
Як повідомляв Знай.uа, маленький українець написав зворушливого листа Ілону Маску: "Як тобі таке?"
Також портал Знай.uа писав, навчав дітей у школі "Захисту Батьківщини" , а тепер показує це на практиці: воїн ЗСУ Ігор згадав "чорний день" для Чернігова