Діти - та категорія населення, яка найменше розуміє війну. Вони не усвідомлюють, навіщо нас вбивають, що ми поганого зробили для росіян і чому почалася війна.

Але діти задають ці питання батькам, яким доводиться пояснювати малюкам доступною мовою. Українські знаменитості теж стикаються з "воєнними питаннями" своїх дітей і намагаються роз'яснити все.

Наприклад, ведучий Нового каналу і громадський діяч Олександр Педан зі свого досвіду знає, що відповідати малюкам по-дорослому і чітко все пояснювати – найкращий варіант. Але потрібно бути максимально обережним в словах.

"24 лютого ми розбудили Маріка і сказали: "У нас пригода! Їдемо до бабусі". Малюк був зарядженим, - розповів Педан Сергію Нікітюку в YouTube-проєкті Нового каналу "Предметка". – А потім 18 годин шляху з Києва до Хмельницького... Згодом, коли ми їхали по розбитій дорозі, Марік запитав: "Тату, а це нас бомблять?" Мені стало страшно. Дитина, з якою ми не говорили про війну, запитала, чи бомбили нас..."

Олександр Педан з сином Марком (5 років)

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Олександр зізнається, що спочатку з Марком було важко. Він недосипав, був занадто емоційний, нервував. Але згодом у бомбосховищі знайшов собі друга. Хлопчик приходив в гості до родини Педана, спілкувався і грав з Маріком. А ще зірковий тато почав більше грати з сином в активні ігри, гуляти на дитячому майданчику. Також Марік займається танцями онлайн.

"Зараз у сина проскакують різні фразочки, - каже телеведучий. – Наприклад, ми їдемо де-небудь, а у нього в руках невеликий ліхтарик. Я кажу: "Марік, ти знаєш, що їм не можна світити в очі. Це дуже небезпечно". А він мені: "А рашистам можна?" У нього періодично простежується посил, що це погані люди. Зупиняю його і пояснюю, що мирних ми не б'ємо, вбиваємо тільки тих, хто на нас нападає. Я абсолютно відвертий з ним. Кажу, що у нас зараз йде війна. Єдине, найпростіше питання від п'ятирічної дитини, на яке я не можу відповісти, це: "А чому вони на нас нападають?" Це жахає. У мене і для себе немає відповіді. На жаль…"

Олександр і Валерія Педани, фото: Instagram

Нагадаємо, що Роман проміняв фотоапарат на кермо авто, щоб рятувати земляків з Бучі, Олександр Педан показав героя всій Україні.

Раніше ми повідомляли, що Олександр Педан нагадав українцям одну просту істину: "Наші праправнуки повинні знати".