З 24 лютого практично кожен українець 24/7 перебуває в круговороті новин. Відлипнути від телеграм-каналів, інтернет-ЗМІ та стрічки в Instagram неможливо, так як хочеться бути в курсі всього.

За три місяці повномасштабної війни українці встигли просто прикипіти до своїх гаджетів і екранів телевізорів. Багато хто навіть не може виконувати повсякденні справи, не перевіряючи, що пишуть в телеграм-каналах, кожні кілька хвилин. Але залежність від новин можна перемогти. Як це зробити, розповідає психологиня і ведуча "Ранку у великому місті "(ICTV) Юлія Зорій у другому випуску digital-проєкту "Що робити, якщо...?" від Нового каналу.

Ведуча "Ранок у великому місті "(ICTV) Юлія Зорій

"Бажання постійно читати новини в стресових ситуаціях - це ілюзія контролю. Я знаю, що відбувається, а відповідно, контролюю ситуацію. Взагалі ілюзія контролю - це схильність людей дещо перебільшувати свою здатність контролювати події і результати, на які ви навряд чи вплинете. Але з іншого боку, ця ілюзія контролю виконує захисну функцію. Вона знижує тривожність, надає сили і оптимізм. Але тільки на час, тому що це таки ілюзія", - підкреслила Юлія Зорій.

Як же можна розпізнати залежність від новин?

Популярні новини зараз

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Симптоми:

- дратівливість після перегляду новин;

- порушення сну;

- порушення концентрації уваги;

- фізичне і психічне виснаження.

Мобільний телефон, новини. Фото: Знай.uа

Як тільки ви виявили залежність від новин, спробуйте позбутися від цією згубною для вас звички:

1. Контролюйте, скільки часу ви приділяєте перегляду новин. Сформуйте режим дня-час для приготування їжі, фізичних навантажень, спілкування з дітьми, роботи і т.д. А також складіть свій умовний графік відстеження новин і не порушуйте його. Наприклад, ви читаєте стрічку по півгодини вранці, вдень і ввечері. Також можете домовитися чергувати відстеження з тим, хто поруч, а потім переказувати найважливіше.

2. Дотримуйтесь інформаційної гігієни під час війни. Занурити нас в інформаційний хаос, де панують страх, тривожність і невизначеність – мета ворога. Тому не можна вірити всьому, що ви читаєте. Оберіть для себе ті ЗМІ, телеграм-канали, експертів, яким ви довіряєте і за якими стежите вже певний час.

3. Перевіряйте інформацію в першоджерелах. Всі можуть помилятися - навмисно або випадково.

Скрін, відео YouTube телефон

Нагадаємо, що психолог Андрій Жельветро розповів, як поводитися жінкам, чиї чоловіки пішли на війну.

Раніше ми повідомляли, що робити українцям, яких війна переслідує у нічних кошмарах