У світі кіно існують художники, чиї імена овіяні славою та визнанням. Однак є й ті, хто своєю наполегливою працею створює основу для кінематографічних шедеврів і залишаються в тіні . Одним із таких є Анатолій Кокуш – український інженер, який залишив неймовірний слід у галузі кінотехніки.

На початку 1980-х Кокуш винайшов і сконструював унікальний операторський кран, який став основою для створення серії кранів "Каскад". Перший фільм, знятий за допомогою цієї інноваційної техніки, був "Якщо ворог не здається..." режисера Тимофія Левчука.

Однак це був лише початок. 1990 року Анатолій Кокуш заснував власну компанію "Фільмотехнік", де став не лише керівником, а й одним із провідних розробників. 1991 року вони представили свої розробки на виставці в Нью-Йорку.

Гіростабілізований операторський кран "Авторобот", який працював з використанням створеної раніше голівки, не мав аналогів на американському ринку та отримав назву U-CRANE (Ukraine – Україна).

Популярні новини зараз

Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

"Цей операторський кран довжиною три-чотири метри встановлюється на машину і дозволяє проводити зйомки на ходу. Для нього і була створена головка, що дозволила ізолювати кран від усіляких поштовхів, коливань, вітру. Якість зображення вийшло в результаті набагато вище, ніж ми очікували", - розповідав винахідник.

З того часу обладнання компанії Кокуша використовувалося у зйомках численних відомих фільмів різних країн, серед яких і оскароносні стрічки: "Титанік", "Дванадцять друзів Оушена", "Трансформери", "Залізна людина 2", "Форсаж", "Бетмен", "Гаррі Поттер" та багато інших.

Нагадаємо, трансгендерна телеведуча звинуватила зіркового автора "Гаррі Поттера" у дискримінації ЛГБТ

Як повідомляв "Знай.ua", "трах*ть людей": Шерон Стоун згадала, як її схиляли до інтиму заради успіху в кіно

Знай.ua писав, Sony в люті через ганебну витівку головної актриси "Мадам Павутини": "Якщо зірка буде обс*рати їх ..."