Широкомасштабна агресія проти України, що почалася окупантами, завдала нищівного удару по багатьох сферах життя нашої держави. Не стало винятком і шахова спільнота – 110 українських шахістів змушені були змінити громадянство та перейти до інших країн після 24 лютого 2022 року.

З них 66 юних талантів, яким ще не виповнилося 18 років. Інші 44 – молоді спортсмени віком до 23 років. Про це повідомляє Tribuna.

Кирило Шевченко, скріншот: Youtube

Серед тих, хто відмовився від українського паспорта, - справжні зірки шахового світу. Кирило Шевченко, який нині представляє Румунію, посідає 57 місце у світовому рейтингу ФІДЕ. Саме він у 2021 році, ще виступаючи за Україну, змусив схвильованого росіянина безглуздо кидати постаті на чемпіонаті світу.

Окрім Шевченка, від захисту квітів українського прапора відмовилися і Семен Мітусов (Норвегія), Пен Лі Мін (Швейцарія), Віталій Сівук (Швеція) та Платон Гальперін (Швеція). 14-річний Тихон Черняєв 2022 року спробував сили за Німеччину, але вже за рік повернувся до виступів за Україну.

Популярні новини зараз

Окупанти продовжують принижуватись перед Китаєм: тепер готові продати стратегічну територію

Як зменшити платіжку за світло, користуючись бойлером – українцям дали дієві поради

ТЦК стануть "невидимками" для ухилянтів: про які повноваження говорять

Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки

Показати ще

Семен Мітусов, скріншот: Youtube

За переходи 110 українських шахістів до інших федерацій організація ФІДЕ отримала чималу суму – 54 250 євро. Найвідступніші, по 5 тисяч євро, сплачені за Шевченка, Гальперіна та Севука.

На жаль, для деяких представників української шахової школи війна стала найвищою ціною – життям. 2022 року загинув на Сватівському напрямку в Луганській області 43-річний Роман Хитрич із Бердичева.

Нагадаємо, проректор столичного вишу поїхав за кордон і отримав премії 7 мільйонів

Як повідомляв "Знай.uа", ухилісти відібрали зброю у прикордонника: відкрили вогонь і втекли до Румунії

Знай.uа писав, совість прокинулася? Хореограф-втікач Влад Яма натякнув на повернення в Україну