Український футболіст Дмитро Коваленко починав свою кар'єру в юнацькій команді київського "Динамо". У 1989-му році Дімі пощастило потрапити в групу юнаків, які подавали м'ячі в прощальному матчі Олега Блохіна на Республіканському стадіоні в Києві. Після гри Володимир Безсонов подарував йому свою футболку, яка стала для Дмитра талісманом на все життя.

У 12 років Діму запросили вчитися і грати в США, де він пізніше став чемпіоном країни. Коваленко був найуспішнішим українським легіонером в MLS та вважався одним з найбільш високооплачуваних гравців в Америці.

Діма Коваленко, фото: alamy.com

Нині Дмитро Коваленко свою ігрову кар'єру вже завершив. Останні роки Діма живе в Чикаго.

Про те, з ким зводило Дмитра життя в соккері США, він розповів у великому інтерв'ю для sportarena.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Діма Коваленко назвав своїх кумирів, на яких він рівнявся і які стали для нього близькими.

"Мої кумири це все Динамо 80-х. Я пам'ятаю, як подавав м'ячі на їх матчах. На прощальному матчі Блохіна Бессонов подарував мені на пам'ять футболку - дсі зберігається у батьків! Я був такий вдячний, на них усіх дивився, як на богів!", - зізнався Коваленко.

Діма також розповів про ще одну подаровану футболку - від знаменитого Матеуса.

"Уже пізніше мені дуже подобалася гра Лотара Матеуса. Він догравав в Нью-Йорк МетроСтарз, грав один з останніх матчів проти Чикаго Файр. Це було неймовірно хвилююче - від улюбленого футболіста отримати футболку на пам'ять!".

У Чикаго Файр у Коваленка було багато одноклубників, один з яких - володар "Золотого м'яча" Стоїчков, з яким Дмитро здружився, незважаючи на різницю в 10 років.

Дмитро із захопленням розповідає про цього неординарного футболіста, який вмів показати, хто він такий і на поле, і поза полем.

"Христо дуже competitive! У нього жорсткий характер, він не розуміє, що це - програти. В одному з матчів він зчепився з арбітром і дав йому в обличчя. Штраф, дискваліфікація - це все не мало значення, Стоїчков вважав, що потрібно довести, що він має рацію!
У футболі він - профі вищого рівня. Яким би не був суперник, він хоче перемогти. Він мені розповідав, що якось шейхи орендували його буквально на один матч - на фінал - десь в ОАЕ або Катарі. Ціна питання - десятки тисяч доларів. Команда - невідома йому, побачив вперше людей. І що ж? Вийшов, порвав всіх, отримав гонорар!", - розповів Діма.

Коваленко і Стоїчков здружилися в Чикаго, фото:sportarena

Коваленко зазначив, що Стоїчков якщо щось робить, то не може це робити погано - він мусить бути найкращим.

"Одного разу ми зайшли в ресторан європейської кухні. Грецький, здається. Заграла музика сіртакі. Стоїчков так станцював, що зірвав оплески! Він не може щось робити погано, тільки краще всіх!"

Коваленко також розповів про свої стосунки з Бекхемом.

"Він багато зробив для футболу. І Бекхем сам - хороша людина. Зразковий сім'янин, батько. З усіма в команді у нього рівні стосунки, відмінний хлопець. Незважаючи на спосіб життя - постійні фанати, папараці, охорона, у команді Девід не тримався відокремлено, він і працював на совість, і грав з вогником. У нас поруч були шафки в роздягальні, ми часто перекидалися жартами. Він "травив" мене за зачіску, бороду".

Діма Коваленко з Бекхэмом, скрін з відео

Дмитро також розповів курйозну історію, як брав у Бекхема "тонни" автографів для друзів, пояснюючи, що відкрив сувенірну крамницю в Україні.

"Девід дивувався, але підписував! Я йому жартома казав, що відкрив на батьківщині крамницю сувенірів і там потім їх продаю".

З Бекхемом і Гелексі Коваленко провів яскраві останні роки кар'єри, фото:sportarena

Окрема частина заокеанського футбольного життя - виставкові матчі проти європейських грандів, які охоче приїжджають в міжсезоння в США. Дмитро Коваленко поділився найкращими спогадами:

"Це окрема тема! Пощастило грати проти Барселони з Мессі і Роналдіньо, проти Реала з Кріштіану Роналду. Ось назвав ці імена - але ж вони кращі гравці нашої ери. Вдалося зіграти проти всіх, мабуть, топ-клубів!".

Український легіон в США - це не лише сокер. За океаном Дмитро перетинався також з братами Кличками.

"З братами Кличками знайомі, Віталік відвідував матчі Гелексі, а потім запросив мене на бій проти Кріса Ареоли. Ми з ним побували в ресторані, кликав мене до себе в гості. Розумний хлопець, видно, що його поважають такі знаменитості, як Шварценеггер, Тайсон і інші зірки, які приходять на його бої", - розповів Коваленко.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ветеран футболу Уго Кампан'яро заявив, що має намір завершити кар'єру гравця

Як повідомляв портал Знай.ua, Девід Бекхем, Дієго Марадона, Роналду - відомі футболісти записали зворушливе відео в підтримку медиків

Також Знай.ua писав, Манчестер Юнайтед кинув оком на хавбека донецького Шахтаря - Тете потрапив в шортлист літніх трансферів