Завдяки законопроекту №4613 нардепа Михайла Радуцького на українцях зможуть масово тестувати ліки.

Про це розповіла журналіст Катерина Котенкова в програмі «Суть событий» для Знай.uа.

Прем'єр-міністр України Шмигаль пообіцяв, що вже найближчим часом наша країна отримає першу партію вакцини проти COVID-19. За його словами, вакцин вистачить усім охочим протягом цього року, а контрактів вже більш ніж на 30 мільйонів доз.

Але про те, що в Україну треба поставити 30 мільйонів вакцин у 2021 році, ніхто з виробників не знає.

Українцям сказали, що вакцинація розпочнеться в лютому. І визначили п'ять етапів вакцинації. Але ніхто не знає, що, скільки, коли, і, головне, для кого ми отримаємо. То новини, що ми скоро отримаємо мільйон вакцин невідомо від кого, потім новини, що хтось ввіз 200 тис. доз, потім сто. І це все говорять то Зеленський, то Шмигаль, то Степанов.

Популярні новини зараз

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

«Покажіть нам контракти, підписані контракти. Візьміть на себе відповідальність. Дістаньте нормальну вакцину, щоб люди не жахалися від слова вакцинація від COVID. Скільки можна мучити людей. Багато хто сидить вдома, бояться заразитися. Скажіть нам правду. Коли буде вакцина нормальна, і чи буде вона взагалі? Дайте чіткий план. Хто, де буде робити, коли, що за вакцина, ким перевірена?», - обурилася Котенкова.

За даними видання The Economist, Україна не матиме широкого доступу до вакцини від коронавірусу до 2023 року. Відзначається, що разом з нашою країною ще 85 країн не матимуть раннього доступу до вакцини. В основному ці країни знаходяться в Африці. Аналітики видання повідомили, що в 2021 році першими препарат одержать держави Європи, США, ОАЕ, Сінгапур і Гонконг.

Видання пише, що країни із середнім рівнем доходу і більшість країн з низьким рівнем доходу покладаються на програму поставок вакцин за програмою COVAX. Відповідно до цієї міжнародної ініціативи, бідні країни повинні отримати 6 млрд доз вакцини.

Так, перші 2 млрд з них будуть передані в 2021 році, в основному працівникам охорони здоров'я. При цьому наголошується, що дози від COVAX охоплять тільки до 20% населення кожної країни.

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект №4613 про запуск вакцинації від коронавірусу в Україні.

Законопроект №4613 Михайла Радуцького передбачає використання в Україні ліків, які не пройшли клінічні випробування. При цьому при подачі заявки на спрощену реєстрацію заявнику, який хоче поширювати в Україні такі ліки, не потрібно надавати повні дані про ефективність і безпеку лікарського засобу. Дослідити ризики від таких ліків можна буде вже після реєстрації.

«В даному законопроекті немає слова «ковід» і слова «вакцина». Цей законопроект прописаний під реєстрацію державою будь-якого лікарського засобу, за яким не завершені клінічні випробування. І така реєстрація буде відбуватися за скороченою процедурою. Це виглядає як корупційна схема, а не як рішення проблеми вакцинації», - каже Котенкова.

У Висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради також зазначено, що пропонований Радуцьким законопроект може спричинити негативні наслідки для здоров'я українців.

Простими словами, на українцях зможуть масово тестувати ліки.

«А знаєте, чому у всіх є пристойна вакцина, а у нас досі немає навіть непристойної? Тому що у нас в жодному питанні не було плану. Як діяти? Як вирішувати проблему? Тільки хаосні рішення. Та й, мабуть, у влади пропав стимул. Нема на чому наживитися в цьому питанні. Адже вакцину постачають за прямими контрактами між світовим виробником і урядом. Плюс транспортування за жорсткими правилами. Вакцинація безкоштовна і робиться силами держави – тобто на самій процедурі нічого точно не заробиш. Ось, мабуть, і не цікаво чогось добиватися в цьому питанні. Та й роздовбайство нашої влади ніхто не скасовував. Плану немає. А все те, що нам говорять – це просто слова. Мені зрозуміло ось що – безпека без розпилу грошей нікому у владі не потрібна», - підсумувала журналістка.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Сергій Шахов зробив заяву про вакцинацію українців.

Раніше Максим Степанов повідомив про нові жорсткі карантинні обмеження.