Дуже часто жінки і чоловіки в своєму житті стикаються з дискримінацією. Деякі навіть не можуть ідентифікувати цю проблему в побуті, від слова "зовсім". Для того щоб вирішити проблему, її потрібно бачити, знати закони і бути в курсі того, які є інструменти захисту своїх прав.

Про це стало відомо завдяки публікації Міністерства юстиції України в мережі Facebook.

Якщо говорити про гендерну дискримінацію простими словами - законодавством визначено, що людину не можуть обмежувати в якому б то не було праві тільки тому, що вона має певну стать.

Дискримінація, скріншот: YouTube

Таке можливо тільки за наявності обґрунтованої мети і належним чином. Тому варто розібратися, чи завжди мета, з якою обмежують права жінок або чоловіків, обгрунтована.

Популярні новини зараз

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Що не можна вважати дискримінацією?

Законодавчо передбачено норми, які не вважаються дискримінацією за ознакою статі, це:

- спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів і грудного вигодовування дитини (випадки, коли тільки в силу фізичних особливостей і необхідності виконання природної функції народження і вирощування дітей жінки потребують більшої підтримки);

- обов'язкова строкова військова служба для чоловіків, передбачена законом;

- різниця в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачена законом (в силу фізичних особливостей жінок і чоловіків);

- особливі вимоги з охорони праці жінок і чоловіків, пов'язані з охороною їх репродуктивного здоров'я;

- позитивні дії (створення додаткових можливостей), спрямованих на усунення юридичної або фактичної нерівності в можливостях жінок і чоловіків щодо реалізації прав і свобод.

Куди звертатися у випадку дискримінації за ознакою статі?

Залежно від ситуації, яка склалася внаслідок дискримінації за ознакою статі, особа має право звернутися за захистом порушених прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Письмові звернення до Уповноваженого можна надсилати за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008; на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua. в Україні також діє Національна " гаряча лінія "з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації громадської організації "Ла Страда" - 0800500335 або короткий номер з мобільного 116 123, а також урядова гаряча лінія з питань допомоги постраждалим від насильства 1547.

Якщо під час вчинення дискримінації за ознакою статі є склад адміністративного або кримінального правопорушення, тоді за захистом порушеного права потрібно звернутися до органів поліції.

Потерпілий від дискримінації за ознакою статі може звернутися за захистом свого порушеного права до суду і має право на відшкодування матеріальної шкоди і моральної шкоди, заподіяних їй в результаті дискримінації за ознакою статі. Для отримання правової допомоги постраждалі від дискримінації за ознакою статі мають право звернутися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, Єфросиніна пояснила, чому жінки мовчать про насильство вдома: "Сама винна, терпи".

Як повідомляв Знай.uа, відома акторка звинуватила Меріліна Менсона в насильстві.

Знай.uа писав, "Холостячка" Мішина розповіла про цькування у своїх стосунках: "Не було вибору".