З сонячної і теплої Іспанії прийшли цікаві новини "підземного" світу. Так, під час розкопок посеред комплексу римських вілл під, містечком Ель-Альтільо було виявлено добре збережену мозаїку.

Про це стало відомо завдяки публікації іспанського видання Heritage Daily.

Мозаїка в Ель-Альтільо, фото: Heritage Daily

Відкриття здійснили археологи з Університету Хаена. Гігантську мозаїку було знайдено у нещодавно розкопаному комплексі римських вілл.

Спочатку археологи знайшли фрагменти мозаїки, відомої як тессера, в оливковому гаю на півдні Іспанії. Дослідники припустили, що тут могло розташовуватися велике поселення римського періоду.

Популярні новини зараз

Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

Оскільки письмових згадок про таке місто немає, було прийнято рішення про проведення археологічних розкопок, причому профінансували роботи місцева влада. Ділянку досліджувала команда археологів, яку очолювали Маркос Сото Чівантос і Хосе Луїс Серрано Пенья.

Мозаїка в Ель-Альтільо, фото: Heritage Daily

В результаті було виявлено розкішну і величезну римську віллу. Вчені датували її IV століттям нашої ери, хоча вони припускають, що це місце постійно було заселено в період з I по V століття. Всередині цієї вілли і було знайдено гігантську мозаїку розміром 9х18 метрів.

Повідомляється, що вона складається з геометричних і гільйошованих (орнаментальний візерунок у вигляді сітки або схрещених хвилястих ліній) візерунків. До речі, цей твір вже визнано однією з найвідоміших мозаїк, коли-небудь виявлених в південних регіонах Іспанії.

Поруч з віллою археологи також розкопали стародавнє кладовище, гончарну піч, яку було призначено для виробництва плитки, і млин, за допомогою якого, ймовірно, виготовлялася оливкова олія.

Раніше повідомляли, печенька або дорогоцінний скарб? Українські археологи натрапили на артефакт часів Золотої Орди.

Як повідомляв Знай.uа, археологи виявили в печерах смерті дивні речі: мумія дитини, кошик і монети.

Знай.uа писав, життя скіфів України було не таким, як ми думали: що відомо про давніх жителів.