Чоловік королеви Єлизавети II принц Філіп помер сьогодні вранці, 9 квітня, у Віндзорському замку у віці 99 років. На випадок смерті членів королівської сім'ї у Великобританії передбачені свої протоколи.

Зокрема, у найближчі вісім днів у країні діятиме траур, під час якого королева не буде підписувати закони й займатися державними справами. Очевидно, що смерть герцога Единбурзького відіб'ється на житті Великобританії.

Принц Філіп має право на державні церемоніальні похорони, але у 2013 році він сам відмовився від такої форми, заявивши що не бажає подібної суєти й не хоче, щоб чиновники проходили через стрес організації пишної церемонії прощання. Тому очікується, що церемонія прощання скоріш за все буде скромною.

Принц Філіп, фото: instagram.com/bbcnews

Згідно з припущеннями The Times, до похорону тіло перебуватиме в Королівській капелі в Сент-Джеймсському палаці. Труну буде закрито для всіх, крім членів сім'ї. Водночас The Independent пишуть, що похорон принца Філіпа відбудуться в каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку - у травні 2018 року там пройшло весілля його онука принца Гаррі і Меган Маркл.

Популярні новини зараз

Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

За бажанням принца, на церемонію прощання скоріш за все запросять тільки членів сім'ї, друзів і глав держав з країн Співдружності. Корективи внесуть й коронавірусні обмеження.

Також повідомляється, що принц Філіп попросив поховати його в садах Фрогмор на території Віндзорського замку. Там покоїться королева Вікторія поруч зі своїм чоловіком Альбертом.

Принц Філіп, скріншот з відео

На знак поваги по всій Великобританії і в країнах Співдружності буде приспущено державний прапор. Проте це не торкнеться королівських штандартів на резиденції, які символізують безперервність монархії і опускаються тільки в разі смерті короля або королеви.

У палатах британського парламенту церемоніальну булаву закриють чорною тканиною, а парламентарії одягнуть або чорні краватки, або чорні нарукавні пов'язки.

Ще один період королівської жалоби триватиме 30 днів. Тільки після закінчення цього терміну Єлизавета II зможе повністю повернутися до своїх державних обов'язків.

Королева Єлизавета II і принц Філіп, фото: Getty Images

Нагадаємо, помер чоловік королеви Єлизавети ІІ принц Філіп. Про трагедію повідомив Букінгемський палац

Як повідомляв портал "Знай.ua", помер принц Філіп: історія життя, кохання і хвороби чоловіка королеви Єлизавети II. Принц Філіп прожив насичене і захоплююче життя

Також "Знай.ua" писав, сама обрала його за чоловіка: що відомо про шлюб королеви Єлизавети з Філіпом довжиною в 73 роки. Єлизавета і Філіп зустрілися ще в дитинстві