Вже зовсім скоро закінчиться Великий піст, і українці зможуть приготувати до Великодня улюблені страви і, звичайно ж, традиційні паски. У кожної господині є свій фірмовий рецепт, проте ми вирішили підготувати кілька цікавих варіацій, які можуть сподобається домочадцям.
Великодні паски на вершках
Інгредієнти
- Пшеничне борошно – 1 кг
- Сіль – 1 ч. л.
- Вершкове масло-200 гр.
- Коньяк-2 ст. л.
- Сухі дріжджі-22 гр
- Вершки – 10%) - 1,5 склянки
- Ванільний цукор-4 ст. л.
- Цукор - 1 стакан
- Жовтки - 10 шт
- Білки-3 шт
- Ізюм
- Цукат
- Спеція
- Цедра апельсина / лимона
Приготування
Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування
Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Просіваємо борошно. Підігріваємо вершки і розчиняємо в них ванільний цукор.
В окремій мисці готуємо опару-змішуємо 300 гр борошна, дріжджі, вершки і чайну ложку цукру. Ставимо в тепле місце на 1,5 години накривши рушником.
В цей час розтираємо жовтки з сіллю і цукром, вливаємо в них топлене масло з коньяком. Перемішуємо і з'єднуємо з піднявся тестом. Білки збиваємо і також додаємо до тесту. У миску висипаємо залишки борошна, прянощі і дрібно нарізану цедру. Вимішувати. Ми залишаємо в теплому місці на 1,5 години.
Ізюм з цукатами обвалюють в борошні і з'єднуємо з попередньо обм'ятим тестом. Перекладаємо в форму для випічки і знову залишаємо на годину в теплому місці, щоб тісто піднялося.
Випікаємо при 180 градусах від 45 хвилин до 1,5 годин (час залежить від розмірів паски).
Шоколадна паска
Інгредієнти
- Борошно-260 гр
- Какао-30 гр
- Дріжджі - 15 гр (свіжі) / 5 гр (сухі)
- Вершкове масло (кімнатної температури) - 20 гр
- Молоко – 100 мл
- Вода-60 мл
- Цукор-50 гр
- Сода - ½ ч. л.
- Яйце (розділене на жовток і білок) - 1 шт
- Сушена журавлина і цукати манго-85 гр
- Мускатний горіх, кориця, гвоздика
- Солі
- Глазур, змішана з какао-порошком
Приготування
У сотейнику змішуємо какао, сіль, соду, цукор і воду. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і охолоджуємо.
Тепле молоко змішуємо з дріжджами і вливаємо в 60 грам просіяного борошна. Перемішуємо, накриваємо рушником про залишаємо в теплому місці приблизно на 30 хвилин. У підійшла опару додаємо вершкове масло, жовток, суміш з какао, залишки борошна і спеції. Знову накриваємо серветкою і залишаємо на 1 годину.
Сухофрукти нарізаємо. Збиваємо білок і втручаємося його в тісто з додаванням сухофруктів. Розміщуємо тісто в миску і залишаємо на 1 годину в теплому місці. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом і викладаємо в неї тісто. Ми залишаємо його, щоб піднялося ще раз.
Відправляємо паски в розігріту до 100 градусів духовку на 10 хвилин. Потім збільшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо ще 40 хвилин. Готові паски остудити і покрити шоколадною глазур'ю.
Нагадаємо, що названо точні дати свят перед Великоднем.
Як повідомляв портал Знай.uа, управсправами УПЦ розповів, як православні святкуватимуть Великдень в умовах локдауну.
Також Знай.uа писав про кілька способів, які допоможуть вам оригінально прикрасити яйця до Великодня.