Вже зовсім скоро закінчиться Великий піст, і українці зможуть приготувати до Великодня улюблені страви і, звичайно ж, традиційні паски. У кожної господині є свій фірмовий рецепт, проте ми вирішили підготувати кілька цікавих варіацій, які можуть сподобається домочадцям.

Великодні паски на вершках

Інгредієнти

  • Пшеничне борошно – 1 кг
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вершкове масло-200 гр.
  • Коньяк-2 ст. л.
  • Сухі дріжджі-22 гр
  • Вершки – 10%) - 1,5 склянки
  • Ванільний цукор-4 ст. л.
  • Цукор - 1 стакан
  • Жовтки - 10 шт
  • Білки-3 шт
  • Ізюм
  • Цукат
  • Спеція
  • Цедра апельсина / лимона

Паска / фото: Pixabay

Приготування

Популярні новини зараз

Зміни в правилах обміну валюти: заначка може перетворитися на розчарування

Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві

Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу

Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти

Показати ще

Просіваємо борошно. Підігріваємо вершки і розчиняємо в них ванільний цукор.

В окремій мисці готуємо опару-змішуємо 300 гр борошна, дріжджі, вершки і чайну ложку цукру. Ставимо в тепле місце на 1,5 години накривши рушником.

В цей час розтираємо жовтки з сіллю і цукром, вливаємо в них топлене масло з коньяком. Перемішуємо і з'єднуємо з піднявся тестом. Білки збиваємо і також додаємо до тесту. У миску висипаємо залишки борошна, прянощі і дрібно нарізану цедру. Вимішувати. Ми залишаємо в теплому місці на 1,5 години.

Ізюм з цукатами обвалюють в борошні і з'єднуємо з попередньо обм'ятим тестом. Перекладаємо в форму для випічки і знову залишаємо на годину в теплому місці, щоб тісто піднялося.

Випікаємо при 180 градусах від 45 хвилин до 1,5 годин (час залежить від розмірів паски).

Шоколадна паска

Інгредієнти

  • Борошно-260 гр
  • Какао-30 гр
  • Дріжджі - 15 гр (свіжі) / 5 гр (сухі)
  • Вершкове масло (кімнатної температури) - 20 гр
  • Молоко – 100 мл
  • Вода-60 мл
  • Цукор-50 гр
  • Сода - ½ ч. л.
  • Яйце (розділене на жовток і білок) - 1 шт
  • Сушена журавлина і цукати манго-85 гр
  • Мускатний горіх, кориця, гвоздика
  • Солі
  • Глазур, змішана з какао-порошком

Шоколадна паска / скріншот з відео

Приготування

У сотейнику змішуємо какао, сіль, соду, цукор і воду. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і охолоджуємо.

Тепле молоко змішуємо з дріжджами і вливаємо в 60 грам просіяного борошна. Перемішуємо, накриваємо рушником про залишаємо в теплому місці приблизно на 30 хвилин. У підійшла опару додаємо вершкове масло, жовток, суміш з какао, залишки борошна і спеції. Знову накриваємо серветкою і залишаємо на 1 годину.

Сухофрукти нарізаємо. Збиваємо білок і втручаємося його в тісто з додаванням сухофруктів. Розміщуємо тісто в миску і залишаємо на 1 годину в теплому місці. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом і викладаємо в неї тісто. Ми залишаємо його, щоб піднялося ще раз.

Відправляємо паски в розігріту до 100 градусів духовку на 10 хвилин. Потім збільшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо ще 40 хвилин. Готові паски остудити і покрити шоколадною глазур'ю.

Нагадаємо, що названо точні дати свят перед Великоднем.

Як повідомляв портал Знай.uа, управсправами УПЦ розповів, як православні святкуватимуть Великдень в умовах локдауну.

Також Знай.uа писав про кілька способів, які допоможуть вам оригінально прикрасити яйця до Великодня.