Законом встановлено, що частки у спадщині кожного зі спадкоємців рівні, крім випадків, коли спадкодавець, склавши заповіт, сам не розподілив спадщину між ними. Про це розповіли в Міністерстві юстиції України.

Спадкоємці можуть за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, або за нотаріально посвідченим договором , якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Існують два варіанти розділу (виділу) спадкового майна між спадкоємцями:

  • договір про зміну розміру частки у спадщині (спадкоємці змінюють розмір спадкових часток-наприклад, один спадкоємець успадковує 1/3 частку спадщини, інший 2/3 частки спадщини);
  • договір про розподіл спадщини (спадкоємці визначають конкретне майно, яке може відповідати їх часткам у спадщині — наприклад, один спадкоємець успадковує квартиру, інший — житловий будинок).

Однак не може бути посвідчений договір про розподіл спадщини відповідно до заповіту, в якому заповідач конкретизував розподіл свого майна між тим чи іншим спадкоємцем і кожен спадкоємець за заповітом стає власником конкретної, зазначеної в заповіті речі (одному квартира, іншому – будинок).

Як правило, поділ спадщини здійснюється спадкоємцями відповідно до часток у спадковій масі, що належать їм за законом або заповітом. Тобто, при поділі спадкоємець отримує майно, Рівне за вартістю його спадкової частки.

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

Раніше ми повідомляли, українець звинуватив "ПриватБанк" у крадіжці даних з телефону.

Як повідомляв "Знай.uа", українці поскаржилися на нові правила отримання субсидій.

Також "Знай.uа" писав, що українці запропонували спосіб "здешевити" газ, світло і отримати вчасно субсидію.