У 2021 році Великодній кошик, з урахуванням домашньої паски і традиційних продуктів до свята, подорожчав на 160 гривень порівняно з минулим роком.

Про це розповів директор НАЦ "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.

Повідомляється, що цього року вартість домашньої паски складе 120 грн / кг. У той же час, магазинний паску може коштувати дорожче – ціна залежить від складових і обладнання для випікання.

За словами Юрія Лупенка, зростання вартості паски обумовлене кількома факторами-подорожчання яєць – цукру, борошна і вершкового масла, а також зростання цін на зернові культури через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів і пандемія коронавірусу.

Найдорожчою складовою стали яйця – 38 гривень / десяток, що на 90% більше, ніж у березні минулого року.

Популярні новини зараз

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Яйця / фото: Pixabay

Решта продуктів стабільно залишаються дорогими: пів кілограма домашньої ковбаси обійдеться в 130 гривень (230-305 грн / кг), кілограм буженини – 230-280 грн / кг, твердий сир – 200-268 грн / кг, вершкове масло – 180-23-грн / кг.

Сало цього року коштуватиме 90-132 грн / кг, а м'який сир – 100-120 грн / кг. Ціна хрону складе 14 гривень за 250 грам.

Якщо врахувати всі складові традиційного великоднього кошика-помідори, огірки, яблука, червоне вино – її вартість складе в середньому 963 гривня. Найбільш прийнятні ціни будуть в Тернопільській області-там Великодній кошик коштує 868 гривня, а найдорожчою в Києві, де ціна складе 1060 гривня.

Нагадавши, які продукти повинні бути в кошику, а що краще залишити вдома.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'яни печуть паски і фарбують яйця для військових: "це нагадає їм про будинок".

Також Знай.uа писав про рецепт традиційного святкового блюда, який підійде будь-якій господині.