Ще в квітні ми писали, що в Україні хочуть запровадити боргову "автоматизацію". Це означатиме, що з боржників зможуть автоматично списувати борги. В першу чергу, це стосуватиметься тих, хто дотягнув до суду.

Також ми повідомляли про те, що з початку квітня цього року в силу вступив наказ, в якому внесли зміни до наказу "Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавче провадження про стягнення аліментів". Зараз же в Мін'юсті України розповіли про так звані "плюси" і "мінуси" таких дій.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Міністерства юстиції України в мережі Facebook.

Банкомат, скріншот: YouTube

"Продовжуємо говорити про новий, автоматизований порядок арешту коштів на банківських рахунках боржників. Які його переваги, і чи є недоліки?

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Показати ще

Головною перевагою впровадження автоматизації процесу отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників фізичних осіб та сум коштів, які є на цих рахунках, а також автоматизації арешту коштів за всіма категоріями виконавчих документів, є те, що впровадження такого функціоналу не тільки скоротить матеріальні і трудові ресурси як з боку органів примусового виконання рішень, так і банків, але і значно підвищить ефективність виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб).

Разом з тим не можемо не сказати про недоліки введення цього функціоналу. Зокрема, на сьогоднішній день в інформаційній взаємодії, що здійснюється за допомогою розробленого прикладного програмного інтерфейсу автоматизованої системи виконавчого провадження, здійснили підключення тільки 7 банків, з більш ніж 70 зареєстрованих в Україні.

З банками, які не здійснили підключення до системи, взаємодія з отримання інформації про номери рахунків боржників фізичних осіб і сум коштів, наявні на таких рахунках, а також арешту коштів на рахунках боржника, відбувається в паперовому вигляді.

Втім, більшість із зареєстрованих банківських установ вже підключені до тестового середовища системи, ще близько десятка знаходяться на стадії консультацій і попередніх налаштувань щодо підключення до тестового середовища.

Тому, чим більше установ під'єднаються до системи - тим швидше вдасться автоматизувати всю взаємодію між державними, приватними виконавцями і банками.", - повідомляють в Мін'юсті.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, "Шоб Лас-Вегаса не було": у Мін'юсті українцям розкрили очі на всі тонкощі послуги "шлюб за добу".

Як повідомляв Знай.uа, борги за комуналку, аліменти і штрафи: з українців почнуть списувати гроші "автоматично".

Знай.uа писав, водіям оновили список документів на машину: головні зміни.