Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє заочно заарештувати і засудити підозрюваного.

Відповідний документ був опублікований на сайті президента України.

Повідомляється, що Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування", прийнятий Верховною Радою 27 квітня 2021 року.

Згідно з документом громадяни, які вчинили кримінальний злочин і переховуються в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях України, будуть невідворотно покарані.

Кайданки / фото: Pixabay

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Раніше українське законодавство передбачало спеціальне досудове розслідування або спеціальний судовий розгляд тільки в тому випадку, якщо підозрюваний перебуває в міжнародному розшуку. Однак, не завжди Інтерпол задовольняє прохання про оголошення в розшук деяких осіб, мотивуючи рішення політичним переслідуванням.

Підписаний Президентом закон змінює підхід і визначає дві підстави для здійснення спеціального досудового розслідування або спеціального судового провадження:

1) якщо підозрюваний оголошений у міжнародний розшук;

2) якщо підозрюваний безпідставно ухиляється від явки за викликом слідчого, прокурора, слідчого судді або суду і перебуває на території держави-агресора або на тимчасово окупованих територіях України.

Такого підозрюваного має право заочно заарештувати слідчий суддя.

Суд / фото: Pixabay

Закон передбачає початок судового розгляду в зазначених випадках без присутності підозрюваного. Під виключення потрапили лише неповнолітні громадяни України, які переховуються від закону за кордоном або на тимчасово окупованих територіях.

Якщо після початку спеціального судового провадження обвинувачений з'явився або був доставлений до суду, з цього моменту судовий розгляд триває за загальними правилами Кримінального процесуального кодексу України.

Закон набуде чинності з наступного дня після його публікації.

Нагадаємо, що у Володимира Зеленського "з'явилася" ще одна улюблена жінка.

Як повідомляв портал Знай.uа, Володимир Зеленський трепетно привітав українців з Днем Перемоги над нацизмом.

Також Знай.uа писав, що ветеран Другої світової пояснив Володимиру Зеленському, як захищати країну: "щоб у вас вистачило мужності"