Бойовий медик розвідувальної роти 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ Марія Ковалик у 19 років поїхала на війну. Історію дівчини з села Лютовисько розповіли у "Командуванні медичних сил ЗСУ".

У 2015 році Марія працювала медсестрою сортувально-евакуаційного відділення в 66-му військовому мобільному госпіталі в Покровську Донецької області.

У той час Покровськ був сірою зоною. Вона з лікарями оглядала поранених і відвозила в лікувальні та реабілітаційні установи Дніпра і Харкова.

"Ці два роки були для мене випробуванням. Я часто вважала себе слабохарактерною, і на контракт йшла з думкою, що швидко здамся. Коли ми їхали, то усі попереджали: "Будьте обережними, бо до військових там погано ставляться". Пам’ятаю, колись ми прийшли у кімнату, а там стояла банка варення. Два тижні ми до неї не підходили, бо пам’ятали історію, коли дідусь приніс на пост хлопцям банку меду з вибухівкою. Потім до нас прийшла знайома – місцева медсестра і сказала, що їй образливо, адже вона принесла нам домашнє варення на гостинець. І лише від моменту, коли скуштували варення, ми почали спілкуватися з місцевим персоналом тісніше", - сказала Марія.

бойова медсестра Марія Ковалик, фото з Facebook

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Коли військова вперше приїхала у відпустку додому, батько представив їй троюрідного брата. Однак, вона відразу зрозуміла, що вже знає його з зони бойових дій. Він, до речі, був поранений, і зараз бере участь в Іграх Нескорених.

"Єдине, за що я вдячна війні – брата. Тепер він – невід'ємна частина мого життя", - зізналася героїня.

У березні 2018-го Марія підписала контракт у Львівській 80-й Десантно-штурмовій бригаді. Прийшла на посаду медсестри перев'язувального відділення, але хотіла працювати як бойовий медик. Тому вона отримала потрібну кваліфікацію на курсах і перевелася в бойовий підрозділ.

бойова медсестра Марія Ковалик, фото з Facebook

"Я рада, коли немає роботи для медиків. Краще нехай наше життя буде рутинним, ніж будуть постраждалі й горе для сім’ї. Я краще підвищуватиму кваліфікацію на тваринках, але бійці нехай будуть живі", - зазначила дівчина.

скріншот

Нагадаємо, воїни-десантники ЗСУ показали на що здатні: Україна під надійним захистом.

Як повідомляв портал Знай.uа, досвідчений прикордонник пішов на фронт, залишивши вдома трьох дітей: "Татко повернеться тільки після перемоги".

Також портал Знай.uа писав, що бійці ЗСУ навчили школярів тому, що може врятувати їхнє життя: це має знати кожен.