У пенсіонерів можуть виникати переплати пенсій, яку потрібно повертати. Чому так відбуваються і як цього уникнути, розповіли в "Пенсійному кур'єрі".

Однією з головних причин виникнення таких переплат є несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування пенсіонером. Адже якщо пенсіонер працює, то це має вплив на його право доплати, надбавки та підвищення.

"При працевлаштуванні пенсіонера, проведення перерахунку у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за наднормативний страховий стаж законодавством не передбачено",- йдеться в повідомленні.

Пенсіонери, кадр з відео

Також непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, встановлюється надбавка в розмірі 150,00 грн. Якщо пенсіонер працює, то виплата зазначеної надбавки припиняється.

Якщо пенсіонер влаштовується на ту ж спеціальність, на якій і працював, то пенсія повинна йому взагалі припинитися.

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

При призначенні (перерахунку) пенсії українцям повідомляють про їх обов'язки у разі працевлаштування протягом 10 днів надати дані про це до органів Пенсійного фонду. Якщо пенсіонер не повідомить про працевлаштування, все одно стане про це відомо.

"Згідно з ч. 1 ст .50 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми пенсій, надміру виплачені внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду або в судовому порядку", - написано в повідомленні.

Щоб уникнути переплат пенсій пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов'язків і знати, що надмірно отримані кошти підлягають поверненню.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Без комісії та задушливих черг: українцям показали прості кроки для отримання субсидії

Як повідомляє портал «Знай.иа» Пенсіонерів попередили про зміни у виплатах та оплаті комуналки: інструкція від Укрпошти

Також «Знай.иа " писав, що Податкова та ПФУ змінили порядок виплат пенсій: це обов'язково врахують при нарахуванні