В оновленому індексі Біг-Маку українська гривня піднялася на восьме місце з кінця серед найбільш недооцінених валют світу. При цьому в січні 2021 року гривня перебувала на п'ятому місці.

Про це повідомляють дані рейтингу видання The Economist за липень 2021 року.

Згідно з даними видання, Біг-Мак коштує в Україні 65 гривень, у той час як у США - 5,64 доларів. Таким чином, курс української валюти недооцінений на 57,7% порівняно з фактичним обмінним курсом 27,22 грн/долар. За купівельною спроможністю він повинен бути на рівні 11,50 грн/долар.

За індексом Біг-Маку Долар повинен коштувати 11,5 гривень

Найбільш недооціненими валютами світу в липні 2021 року є грошові одиниці Лівану, Росії і ПАР. Найбільш переоціненою валютою несподівано виявився Венесуельський Болівар. У цій країні Біг-Мак коштує на 47,7% дорожче, ніж у США.

Фото: The Economist

Популярні новини зараз

Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче

Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем

Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб

Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти

Показати ще

Варто відзначити, що Big Mac index був розроблений в 1986 році. Методологія розрахунку індексу базується на теорії купівельної спроможності. Щодо неї валютний курс повинен зрівнювати вартість кошика товарів (в даному випадку бургера) в різних країнах.

Нагадавши, прогноз на 2021 рік: українцям показали реальну вартість долара. Старший аналітик Центру макроекономічного моделювання Київської школи економіки Ігор Дейсан спрогнозував курс долара на цей рік.

Як повідомляв портал Знай.ua , у Державному бюджеті на 2021 рік передбачено, що в Україні курс долара буде на рівні 29,1 гривень/Долар.

Також портал Знай.ua писав, що МВФ спрогнозував реальний ВВП України на 2023-2025 роки.