Радник міністра цифрової трансформації Яніка Мерило у програмі “Акценти” з Тетяною Резвін розповіла, яким чином в Україні можна перейняти естонський досвід, і розвинути стартапи.

Яника Мерило розповіла, який досвід Україна може перейняти у Естонії для розвитку бізнесу.

"Екосистему створювати. І це дуже багато компонентів якраз. У нас часто думають, що якщо я зроблю цей один крок, то все відразу вийде. Естонія в 2004 році, коли вийшов "Skype", він вийшов напіввипадково, стала думати, що треба зробити, щоб було багато історій успіху... Що нам не вистачає. Бізнес-ангелів. Тобто тих, які інвестували б свої гроші в стартапи", - сказала Мерило.

Вона зазначила, що в результаті Естонія створила умови для їх появи і підтримки.

"Держава співінвестує. Наприклад, бізнесмен дає половину грошей, держава другу половину. І разом їм комфортніше і менше ризиків... Наприклад, в школі молодь не розуміє, навіщо їй йти в айті, або що це таке, підприємництво. Значить, треба впроваджувати програми. Починаючи від "ROBÓTICA" в молодших класах, і закінчуючи конкурсами з підприємництва", - додала Яніка Мерило.

Популярні новини зараз

Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Показати ще

За її словами, також для розвитку бізнесу можна зробити підтримку експорту, щоб можна було створювати свій продукт.

Вона зазначила, що саме за допомогою невеликих змін в Естонії вийшло розвинути стартапи. Це зайняло 10 років. Україна може піти тим же шляхом.

"(Бізнес-ангели, - ред.) — це бізнесмени, які вже мають самі якусь історію успіху. Наприклад, побудували успішний бізнес в IT, і готові свої гроші вкладати в молоді команди. Навіть розуміючи, що це високий ризик... В Естонії приблизно 100 ангелів. Сто угод на рік. В Україні може десятки", - підкреслила експерт.