Всім любителям пишних та ароматних домашніх пиріжків пропонуємо спробувати наступні п'ять найкращих рецептів дріжджового тіста для вдалої та смачної випічки.

Дріжджове тісто можна замісити на окропі, майонезі чи сироватці. Якщо у вас обмаль часу, зверніть увагу на швидке тісто для пиріжків, яке готується за лічені хвилини й виручить у будь-який момент.

Крім того, пропонуємо універсальне тісто, яке підійде для випічки з різними видами начинки. Рецептами дріжджового тіста поділився сайт "Сім'я і дім".

Дріжджове тісто, кадр з відео

Пісне дріжджове тісто на окропі "Миттєве"

Інгредієнти:

Популярні новини зараз

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще
  • 2 склянки (250 мл) води,
  • 4,5 склянки борошна,
  • 1 ст. ложка цукру,
  • 1 ч. ложка солі,
  • 3 ст. ложки олії,
  • 50 г дріжджів.

Приготування:

Теплу воду (1 скл.) з'єднати з дріжджами, сіллю, цукром, олією. Просіяне борошно злегка змішати з дріжджовою масою. Влити 1 склянку окропу у тісто і замісити. Всипати спершу 4 склянки борошна, а решту досипати поступово. Тісто має бути м’яке і злегка липке. Можна одразу ліпити й смажити пиріжки.

Для начинки чудово підійдуть тушкована капуста з грибами, рис з яйцями та зеленою цибулею, картопля з печінкою, лівер, тушковані гриби, тушковані яблука, повидло тощо.

Пиріжки, скріншот: YouTube

Швидке тісто для пиріжків "Як пух"

Інгредієнти:

  • 25 г пресованих дріжджів (або 11 г сухих),
  • 1 ч. ложка солі,
  • 2 ст. ложок цукру,
  • 1 яйце,
  • 250 мл молока,
  • 6 ст. ложок олії,
  • 400–500 г борошна.

Приготування:

Нагріти духовку до 180 °С. Для тіста використовувати продукти кімнатної температури. У теплому молоці розчинити сіль, цукор, дріжджі, яйце. Перемішати, влити олію, просіяти борошно, вимісити м'яке тісто. Викласти в миску, накрити плівкою, загорнути у махровий рушник.

Далі вимкнути духовку, поставити всередину тісто на 20–25 хв. Дістати тісто, знову увімкнути духовку на 180 °С і почати формувати пиріжки. Викласти їх на деко, а через 5 хв змастити яйцем та випікати. З нього можна готувати пиріжки із солодкими й солоними начинками, а також пироги-рулети, батони, булочки, плюшки.

Булочки з вишнею / фото : instagram.com/antarcticcenterua/

Дріжджове тісто на майонезі без яєць і масла

Інгредієнти:

  • 520 г борошна,
  • 150 г майонезу,
  • 8 г сухих дріжджів (або 25 г пресованих),
  • 125 мл молока
  • 125 мл води,
  • 0,5 ч. ложки солі,
  • 3 ч. ложки цукру.

Приготування:

Змішати молоко, воду, дріжджі, сіль, цукор, 4 ст. ложки борошна. Дати масі підійти протягом 10–15 хв. Додати майонез і перемішати. Потім додати борошно та вимісити. Накрити тісто рушником, дати підійти протягом 1 год.

З такого тіста можна готувати пиріжки із солодкою та солоною начинками, смажити в олії або запікати.

Пиріжки з яйцем і сиром, скріншот: YouTube

Універсальне тісто для пиріжків і булочок без начинки

Інгредієнти:

  • 480-500 г борошна,
  • 250 мл молока,
  • 2 ч. ложки сухих або 25 г пресованих дріжджів,
  • 100 г масла (5 ст. ложок),
  • 2 яйця,
  • ванільний цукор,
  • 1/3 ложки солі.

Приготування:

Спершу розвести дріжджі в теплому молоці з 1 ч. ложкою цукру і почекати до підняття. Збити виделкою яйця з цукром. Додати борошно і ваніль. Розтопити масло і з рештою молока влити в борошно. Тепер додаємо сіль, дріжджі, що підійшли, і місимо тісто, яке має вийти м'яким.

Миску змастити олією, викласти тісто, поставити на 1 год в тепле місце, щоб підійшло. Після того, як ви сформували пиріжки, дайте їм підійти, а тоді змастіть верх яйцем, збитим з 1 ч. ложкою сметани. Випікайте в духовці при 180 С протягом 45 хвилин. Можна робити їх без начинки або з корицею та цукром.

Домашні пиріжки, скріншот: YouTube

Дріжджове тісто на сироватці

Інгредієнти:

  • 500 мл сироватки,
  • 50 г дріжджів,
  • 2 ст. ложки цукру,
  • 0,5 ч. ложки солі,
  • 180 г маргарину або масла,
  • 2 яйця,
  • борошно (скільки вбере тісто).
  • 150 г цукру (для солодких пиріжків)

Приготування:

У теплій сироватці з цукром розчинити дріжджі. Далі додати частину борошна. Тісто має бути густиною, як сметана. Залишити його до появи бульбашок, на це піде орієнтовно 10 хв. Тоді додати розтоплений, але не гарячий маргарин, яйця, цукор. А для солодких - ще ваніль.

Додайте сіль, перемішайте і поступово замісіть з борошном нетуге тісто. Покладіть його у більшу за розміром торбинку, щоб залишилося місце для росту тіста, зав’яжіть кінці й покладіть в холодильник.

Коли тісто виросте удвоє, потрібно дістати його прим'яти і формувати пиріжки. Дати їм підрости, змастити збитим яйцем і пекти при 180 С приблизно 25 хв. Начинка підходить будь-яка, як варіант - тушкована капуста або абрикосовий джем.

Пиріжки з цибулею і яйцем, скріншот: YouTube

Нагадаємо, домашнє вино з рису та варення: оригінальний рецепт п'янкого напою всього з 3 складників. Як приготувати домашнє вино з рису та варення

Як повідомляв портал "Знай.ua", Євген Клопотенко навчив правильно запікати стейк на грилі: "Свято у роті". Євген Клопотенко показав, як правильно готувати стейк

Також "Знай.ua" писав, що аджика з баклажанів на зиму: смакуватиме з картоплею, макаронами і кашами. Рецепт приготування смачної аджики з баклажанів