Законопроект передбачає кримінальну відповідальність - до 3 років тюрми

Законопроект № 6084 щодо розробки у ККУ додаткової статті із чітко прописаними "санкціями" за підроблені сертифікати вакцинації Парламент розглянув в першому читанні сьогодні на Позачерговому пленарному засіданні. Про строки його затвердження і можливі способи офіційно оспорити такі звинувачення, дізнавалися Знай.ua.

Вакцинація - фото Кабмін

Покупцям – 34 тисячі, а лікарям – 68 тисяч штрафу

Даний проект Закону "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень" передбачає жорсткі покарання одразу для 3 категорій населення: покупців, лікарів та осіб, що займаються збутом "антиковідних" підробок.

Верховна Рада - фото ВРУ

Список покарань передбачає:

Популярні новини зараз

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще
  • покупцям світить штраф - від 17 до 34 тис грн, або обмеження волі до 2 років
  • за виготовлення з метою збуту фальшивих сертифікатів вакцинації шахраям світить найбільший штраф – від 85 до 170 тис грн або позбавлення волі до 3 років
  • за видачу фальшивих довідок та внесення завідомо неправдивих відомостей до медичної документації підтвердження про проведення щеплення лікарю загрожує штраф у розмірі від 34 до 68 тис грн або позбавлення волі до 2 років.

Законопроект - скріншот

Коли почне діяти та як оспорити?

Як йдеться в положеннях № 6084, у разі його затвердження 2 у сесійній залі Парламенту, даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Карантин, правила пересування - фото Укрінформ

А що ж стосується процесу оскарження винесених рішень, то, як підкреслив Голова ВРУ, це можна буде зробити лише у судовому порядку.

"У разі прийняття даного Закону, це рішення може дати Конституційний суд, а у разі індивідуального оспорювання – звичайний ординарний суд. В балансі між індивідуальним правом і безпекою всієї нації, ми все-таки мусимо рухатися у сторону безпеки нації. Це загальна позиція сьогодні сприйнята у всіх країнах світу", - наголосив очільник ВРУ Руслан Стефанчук.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Разом із затвердженням цього Закону, в планах Парламенту – ще й налагодження контролю за виконанням його положень.

"З підвищенням відповідальності ми повинні взяти на парламентський контроль діяльність, у тому числі, і Міністерства внутрішніх справ – щодо виявлення і покарання осіб, які нехтують цими правилами. Я підтримую цей законопроект – кожен має розуміти, що кожен підроблений наражає на небезпеку близько 10 осіб", - підкреслює Голова ВРУ.

Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Як наголосив Руслан Стефанчук, у другому читанні законопроект розглядатиметься наступного тижня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про кроки оформлення субсидії - як подати документи в умовах "карантинної блокади" і строки розгляду заявки.