Наші читачі вже знають, що в неділю, 28 листопада, починається Різдвяний піст. Спеціально для віруючих у нас є чудові ідеї для пісного меню. Піст триватиме до ранку 7 січня 2022 року.

Під час посту віруючі намагаються дотримуватися приписані церковними канонами правила і заборони, які стосуються вживання в їжу тих чи інших продуктів.

На цей раз ми разом дізнаємося, як правильно організувати режим харчування на перший тиждень цього важливого періоду.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube

Протягом 40 днів не рекомендується вживати в їжу продукти, що має тваринне походження. Це відноситься до будь-якого м'яса і виробів з нього, яєць і молочної продукції — молока, кефіру, маслу, сметані, сиру. Майонез теж їсти не можна. Риба, як і морепродукти, дозволяється, але тільки в певні дні. Іноді, по неділях і святах, можна трохи пригубити червоного вина.

Популярні новини зараз

В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Показати ще

Календар харчування передбачає, що заборони стосуються не тільки тваринних продуктів. У певні дні не можна готувати гарячу їжу, використовувати рослинне масло, обходячись тими продуктами, які можна не піддавати термічній обробці, — такі періоди називаються сухоїдіння.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube

28 листопада

Перший пісний день не вимагає занадто різкої зміни звичного раціону, щоб полегшити перехід до пісного харчування, щоб уникнути появи проблем зі здоров'ям. Основне меню дозволяє готувати рибу і морепродукти, правда, без використання рослинного масла. Найкраще підходить спосіб на пару або гриль.

29, 30 Листопада

Гарячі страви плюс будь-які рослинні масла дозволяються. Можна приготувати суп з овочів, круп і грибів, а також кашу, компот і трав'яні настої.

1 грудня

Перший зимовий день віруючі зустрічатимуть сухоїдінням. На стіл можна подати свіжі фрукти, овочі, горіхи. Із сухофруктів виходить смачний компот, а трав'яні чаї відмінно поєднуються з натуральним медом. Більш різноманітне меню вийде, якщо до мюслів, залитим соком, додати ягоди з горіхами.

Різдвяне меню, https://bitly.su/DSQZj0av

2, 3 грудня

Готують гарячі страви-від пісних супів і запеченої картоплі з прянощами до різноманітних каш з сухофруктами. Відмінні добавки до основної їжі — мариновані овочі і солоні гриби.

Різдвяне меню, https://bitly.su/TNmkYBM

4, 5 грудня

Для суботи та неділі передбачено більшу різноманітність раціону. Дозволені рибні та морепродукти, тому можна приготувати юшку зі свіжої риби, а також запекти її або зробити парові рибні котлети. Завдяки цьому буде заповнений недолік необхідних мікроелементів.

Раніше повідомляли, що не можна подавати на новий 2022 рік: доведеться обійтися без шампанського і холодцю.

Як повідомляв Знай.uа, телеведуча Людмила Барбір згадала шалені студентські роки: "Виходила на зв'язок раз на тиждень".

Знай.uа писав, запечена качка з яблуками: шеф-кухар Володимир Ярославський приготував улюблену святкову страву.