Місяць грудень - від слова "грудка". Грудка - це більше, ніж жменя, і чим пучок, і чим частинка. І це дуже добре, коли мова йде про хороше, наприклад, про щастя. Навіть про обіцянку щастя. А на обіцянки грудень, на який припадає і Святий Миколай, і Різдво, і Новий рік, досить щедрий.

Грудень-перехідний місяць: між цим і тим, що було і що буде. Він галантно веде нас до порогу в новий період, бадьоро обіймає за плечі, готує важливі напутні слова, і - відкриває двері. І ось ми вже в іншому вимірі, в іншому році, в іншому місяці, і в іншому періоді.

Про цю гарну історію стало відомо завдяки публікації istoriyi.org.ua.

Сніг у Києві, фото: Unian

Назва "грудень" походить від праслов'янського "груда" - тобто "мерзла земля". Крім нас, помітили поля в зледенілих грудках в цю пору ще й поляки (у них це слово звучить схоже (grudzień) і литовці (gruodis).

Популярні новини зараз

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Перший сніг у Карпатах, фото з соцмереж

А взагалі раніше цей місяць називався "студень" (аж до 20 століття). Багаті на фантазію українці називали його ще й так: "хмурень", "підбериха", "стужайло", "студеник". Ой, аж хочеться закутатися в щось тепленьке від таких слів!

Взагалі грудень - це про цінність тепла. Коли на вулиці холодно, шукаєш його в людських душах, які, на відміну від тіла, не мерзнуть, і готові зігрівати нас теплом в будь-який час року, навіть в найхолоднішу.

А ще грудень обнуляє все в природі і дає можливість заглянути в себе. Зупинитися, осмислити щось, придивитися – і йти далі. До нових вершин, складеним з грудок щастя. Так що неодмінно щасливого вам грудня.

Раніше повідомляли, зарплати вчителів зростуть вже з 1 грудня: кому платитимуть до 17 057 гривень.

Як повідомляв Знай.uа, МОЗ вводить суворі обмеження для "жовтої зони" з 6 грудня: Віктор Ляшко розповів, що заборонено і які документи зажадають.

Знай.uа писав, прожитковий мінімум в Україні знову зросте: що буде з зарплатами і соцвиплатами.