Війна, яку почала росія у 2014 році, а повномасштабно накрила Україну 24 лютого 2022 року продовжується вже 8 років, а в активній фазі - більше 120 днів.

За цей час багато що змінилось у кожного українця... Деякі вже навіть почали звикати до сирен, або ж навіть вибухів. Хтось починає ходили до салонів краси, зустрічатись на обід з друзями, виставляти розважальний контент у соцмережі.

Але хробачок самокартання неодмінно почне заважати робити звичні до війни речі. Тож як не звинувачувати себе у тому, що ви продовжуєте жити? Відповіла психологиня та ведуча "Ранок у Великому Місті" на ICTV Юлія Зорій у діджитал-проєкті "Що робити, якщо..." від Нового каналу.

Юлія Зорій, фото: пресслужба ICTV

Коли люди опиняються у відносній безпеці під час війни, в голові виникає запитання: "А чи нормально хотіти жити звичним життям?", "А чи нормально хотіти стрижку?", "Чи нормально гуляти з друзями?" На думку психологині Юліі Зорій, так відбувається, бо наша психіка адаптується до поганого.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

"Важливо розуміти, що адаптація не означає звикання. Тому що війна – не норма нашого життя. Адаптація це про те, що ніхто з нас не може бути на піку емоцій нескінченно. І в цьому випадку важливо не картати себе, а взяти відповідальність за своє життя, за свої дії", – розповіла Юлія.

Війна в Україні

Психологиня радить не сварити себе за бажання звичних речей з мирного життя. Адже сьогодні дуже важливо налагоджувати своє життя, хоч іноді відволікаючись від новин. Кожному з нас важливо дотримуватися режиму дня, планувати прості, побутові речі, повертатися до навчання, саморозвитку, приділяти час родині, собі, друзям, продовжувати допомагати армії.

"Тому що проживання життя тут і зараз дозволяє на певний час дистанціюватися від болісних подій, щоб зібрати більше сил, аби діяти далі", – пояснює друина міністра оборони Олексія Резнікова Юлія Зорій.

Приготуйтеся, що хтось вас за це буде засуджувати. Причина в тому, що в когось цей процес адаптації психіки протікає швидше, а в когось повільніше. Намагайтеся не приймати слова інших близько до серця. А якщо почали відчувати провину, зупиніться й запитайте себе: "Чому я це роблю?", "Яка моя ціль?", "Чому це важливо для мене?"

"Чесні відповіді на ці запитання допоможуть вам прийняти ситуацію, що склалася. Адже процес прийняття є наступним кроком після шоку, заперечення, агресії та суму. Це складно, але боротися з тим, на що ми не можемо вплинути, безрезультатно. Дайте собі усвідомити, що попереднє життя повною мірою не повернеться після закінчення війни. Нам треба прийняти нову реальність і адаптуватися до неї", – радить психологиня.

Тала Калатай і Юлія Зорій, фото з соцмереж

Нагадаємо, що дружина Олексія Резнікова посварилася з телеведучою Талою Калатай: "Це було просто жахливо".

Раніше ми повідомляли, що Міноборони Олексій Резніков пояснив, чому ракетні удари по Києву загрожують всій Європі.