В умовах цифрового перевантаження турбота про здоров'я очей набуває особливої важливості. Дієтолог Оксана Скиталінська ділиться у своєму Телеграм-каналі знаннями про продукти, здатні підтримувати зір на клітинному рівні й захищати наші очі від вікових та зовнішніх впливів.
Морква
Цей коренеплід містить велику кількість бета-каротину - речовини, яка в організмі перетворюється на вітамін А, або ретинол. Останній необхідний для синтезу родопсину - світлочутливого елементу, розташованого в сітківці ока. При нестачі вітаміну А зір з часом починає погіршуватися. Вживання моркви, гарбуза чи болгарського перцю допомагає поповнити запас бета-каротину й слугує чудовою профілактикою порушень зору.
Зелені овочі
У пенсіонерів заберуть 20% пенсії: ПФУ попередив про утримання із виплат
Гороскоп на серпень-2025 для всіх знаків Зодіаку: шоу від Львів, крах Козерогів та кульмінація Водоліїв
ТЦК не мають права вимагати: омбудсман пройшовся по вуличним рейдам з мобілізації
Як працюватимуть "мобільні ТЦК": не автобуси з повістками, а нова тактика мобілізації
Листова зелень - один із головних союзників очей. Шпинат, броколі та інша зелена рослинність містять цінні каротиноїди - лютеїн і зеаксантин. Ці речовини накопичуються в макулі (центральній зоні сітківки) й сприяють підтриманню чіткості зображення, покращуючи сприйняття кольорів і захищаючи очі від шкідливої дії світла.
Риба та Омега-3 жирні кислоти
Нестача Омега-3 провокує сухість очей, викликаючи неприємні відчуття - свербіж, подразнення, відчуття "піску" в очах. Також дефіцит DHA підвищує ризик вікової макулодистрофії - серйозного захворювання, що може призвести до втрати зору. Регулярне вживання скумбрії, лосося чи сардин допомагає підтримувати здоров'я сітківки та запобігати віковим змінам.
Яйця
Жовток - це джерело корисних речовин. У ньому міститься не лише лютеїн, а й холін із цинком. Останній необхідний для роботи особливого ферменту в сітківці, який підсилює дію вітаміну А та його антиоксидантні властивості. Завдяки цьому покращується захист клітин ока від пошкоджень.
Цитрусові та ягоди
Фрукти з високим вмістом вітаміну С, такі як апельсини, лимони та різноманітні ягоди, позитивно впливають на стан капілярів очей. Вітамін С зміцнює колагенові структури, покращує еластичність судин і активує ферменти, що відповідають за захист клітин від окиснювального стресу. Регулярне вживання цих продуктів - важливий крок для збереження молодості й здоров'я очей.
Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.
- Нагадаємо, якщо хочете бути бадьорим: ось 5 простих прийомів, які "включать" вас з ранку.
- Ще Знай.ua розповідав про сезон кавунів в Україні: що треба знати, щоби не купити "нітратний коктейль".
- Також наш портал повідомляв, що краще перестати їсти цей продукт на ніч, бо він викликає кошмари.