Хліб, який є одним із базових продуктів для кожної української родини, продовжує дорожчати.
Після зростання ціни на 20% у 2024 році, вже в другій половині 2025-го на українців чекає нова хвиля подорожчання – ще на 15-20%. Такий прогноз озвучив директор "Київхліба" Юрій Дученко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
Чому хліб стає дорожчим
Основна причина – стрімке зростання витрат виробників. За словами Дученка, на ціну хлібобулочних виробів найбільше впливають:
- подорожчання борошна та іншої сировини;
- високі ціни на енергоносії;
- збільшення фонду заробітної плати.
Багато підприємств працюють на межі рентабельності, а деякі вже зараз зазнають збитків.
Гороскоп на сьогодні 27 серпня: фінанси дів, стосунки терезів та розчарування риб
Розшук від ТЦК у 60 років: адвокат пояснив, до чого готуватись
Пенсії за новими правилами: кожен українець отримає виплати
Пенсіонерам виплатять допомогу: суми різні, але солідні
Також керівник "Київхліба" зазначив, що хлібопекарська сфера стикається з кількома критичними труднощами:
- нестачею обігових коштів;
- залежністю від дорогих енергоносіїв;
- зниженням купівельної спроможності населення;
- проблемами з логістикою.
Окремим викликом є тінізація ринку, яка, за оцінками експерта, сягає 40-50%. Тіньові виробники, уникаючи податків і контролю, продають продукцію на 20% дешевше, що створює нерівні умови конкуренції.
За словами Юрія Дученка, українці все частіше віддають перевагу простим сортам хліба, тоді як попит на здобні, пшеничні та булочні вироби поступово скорочується. Це свідчить про адаптацію споживачів до економічних реалій та прагнення зекономити.
Раніше портал Знай повідомляв, важлива категорія продуктів може здорожчати: чи сильно постраждають гаманці українців.
Також наш портал інформував, зможемо влаштувати свято живота: очікується зниження цін на м'ясо та сало.
Крім того, ми писали, рідкісний шанс заощадити: супермаркети знизили ціни на рис, макарони та сосиски.