У холодну пору року проблем із зберіганням продуктів під час відключення електроенергії майже не виникає - вміст холодильника можна просто винести на балкон або за вікно. Але що робити, якщо надворі тепло й сонячно? Важливо підготуватися заздалегідь, пише "На пенсії".

Відключення світла. Фото: скрін youtube

Заготовляємо лід

Цей простий і недорогий спосіб допомагає довше зберігати продукти свіжими під час відключення світла. Заздалегідь заморозьте пляшки або пакети з водою й тримайте їх у морозильній камері. Якщо є можливість, придбайте сухий лід - він зберігає холод ще ефективніше.

Робимо продовольчі запаси

Популярні новини зараз

По 12 годин без світла: попереджають про масштабні блекаути

Школярам хочуть додати рік навчання: мають краще знати українську

ПриватБанк блокує карти: яка операція може залишити без доступу до коштів

В українських містах можуть оголосити евакуацію людей: до чого готуватися

Показати ще

Оскільки передбачити блекаути неможливо, відсутність електрики може затягнутися. Тому варто мати вдома набір продуктів, які не потребують зберігання в холодильнику: консерви, крупи, горіхи, сухофрукти, каші та супи швидкого приготування тощо.

Розміщуємо продукти правильно

За звичайної температури в холодильнику продукти залишаються безпечними приблизно чотири години, після чого починають поступово псуватися. Якщо світла немає довше, покладіть заздалегідь підготовлений лід на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозилки - так холод збережеться довше. Якщо використовувати сухий лід, продукти можуть залишатися свіжими до двох діб навіть без електропостачання.

Жінка, яка стоїть біля холодильнику

Стежте за температурою

Їжа, яка зберігається при температурі вище +4 градусів понад дві години, може стати небезпечною. Щоб контролювати температуру, покладіть у холодильник невеликий термометр. Повторно можна заморожувати або готувати лише ті продукти, які частково залишилися замерзлими й містять кристали льоду або не нагрілися вище +4 градусів.

Інші страви краще утилізувати, а в крайньому разі - піддати термічній обробці (проварити, протушкувати або прокип’ятити; звичайне смаження не знищить усі бактерії).