Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський нагадав майбутнім батькам, що таке шкала Апгар і чому важливо в ній орієнтуватися.

Нагадаємо, що цю шкалу для оцінки стану новонародженого запропонувала Вірджинія Апгар - дитячий анестезіолог. Орієнтуючись на шкалу, акушери можуть об'єктивно оцінити стан малюка, тільки що з'явився на світ, і надати йому необхідну допомогу.

Кожен пункт шкали - це два бали в оцінці дитини. Якщо новонароджений не набирає балів, це повинно стати сигналом тривоги для медиків.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Зокрема, якщо у дитини бліді шкірні покриви, він не відразу закричав, або відзначається оніміння кінцівок, це може вказувати на гіпоксію при пологах. Такий стан загрожує ураженням головного мозку.

"Високі оцінки Апгар не гарантують відсутність подальшої реанімації... але дає надію на сприятливий перебіг», «Перший бал — це відразу після народження по кожному з 5 пунктів. Наступний через 5 хвилин. По кожному з 5 пунктів ставиться певний бал і підсумовується. Так і виходить 8/9", - пояснили в коментарях.

Нагадаємо, раніше Забудьте про поради з інтернету: лікар розповів, як правильно витягувати кліщів і бджолине жало. Голова Всеукраїнського товариства парамедиків Ярослав Вус розповів, як правильно витягувати кліщів зі шкіри, бджолине жало, а також про першу допомогу постраждалим.

Як повідомляє портал «Знай.иuа» Джміль, бджоли та оси: українцям нагадали головні правила першої допомоги при укусі комах.Якщо у вас немає алергії на укуси ос, бджіл і джмелів, вам крупно пощастило - але потрібно знати, як допомогти тим, хто переносить їх болісно

Також «Знай.uа " писав, що Уникайте високої трави і не ходіть босоніж: як уникнути укусу змії, поради доктора Комаровського.