Щомиті в світі виникає потреба в переливанні крові, а також її компонентів, а щорічно завдяки донорству лікарі рятують мільйони людей.

Напередодні Дня донора, в Міністерстві юстиції України вирішили розповісти, які права у донорів у нас в країні, і хто ними може стати.

Як повідомляється, кров може стати будь-який дієздатний громадянин України від 18 років, у якого вага не менше 50 кілограмів, а також хто пройшов відповідне медичне обстеження в медичному закладі.

Донори також мають особливі права, деякі з яких будуть перераховані нижче.

На підприємстві зобов'язані дати відгул, зі збереженням за ним середнього заробітку. Для цього потрібно написати відповідну заяву, не пізніше, ніж за один робочий день.

Популярні новини зараз

Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії

Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем

В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло

Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни

Показати ще

Донорство крові, фото: скріншот з відео

Таким громадянам безпосередньо після кожного дня донації крові або її компонентів надається день відпочинку, який буде оплачений в межах середнього заробітку, а за бажанням працівника цей вихідний день приєднується до щорічної відпустки.

Підставою для звільнення від роботи, навчання або служби є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження або донації крові та її компонентів.

Донорство крові, фото: скріншот з відео

До слова, донори, які безкоштовно здали кров у сумарній кількості, яка дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або ж плазми крові, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, отримують звання Почесного донора України.

Вони мають право на отримання надбавки до пенсії в розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одного громадянина.

Нагадаємо, в Україні ЛГБТ можуть дозволити бути донорами крові: на МОЗ подали до суду. Представники ЛГБТ закликають скасувати постанову, що забороняє їм бути донорами крові

Як повідомляв портал Знай.uа, морські піхотинці здали кров і плазму в Маріупольському центрі переливання крові.

Також Знай.uа писав, що у Львові успішно пересаджують печінку, тисячі українців отримали шанс на життя.