Війна не тільки руйнує міста і забирає життя у мирних українців, але також порушує і психічне здоров'я навіть у тих, хто знаходиться далеко від епіцентрів бойових дій.

Безсоння, відсутність апетиту або переїдання, а найголовніше - небажання щось робити - часті супутники українців в цей час.

І ось останній фактор часто призводить або до прокрастинації, або, що часто навіть гірше, до синдрому відкладеного життя.

Рівень щастя, фото pxhere

Нічого не хочеться робити - саме в такий стан повномасштабна війна занурила багатьох українців. Хтось відчуває повне безсилля, хтось - нездатність виконувати звичайні завдання, а для когось проблемно знову почати працювати. Як показали запити підписників соцмереж Нового каналу, це поширена проблема, але її не потрібно соромитися. У новому digital-проєкті "Що робити, якщо...?"на YouTube Нового психолог Наталія Єжова радить, як вийти зі стану апатії.

Популярні новини зараз

Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Олександр Педан і Наталія Єжова

У чому ж полягають причини того, що вам не хочеться нічого робити, і які існують рішення? Відповідає Наталія Єжова.

1. Перша причина - втома. Через війну ви морально виснажені, і у вас можуть виникати проблеми зі сном. Тому важливо по можливості відновити режим і спати 8 годин щоночі.

2. Друга причина - почуття безсилля. Ви думаєте, що не можете нічого змінити, зупинити війну прямо зараз, повернутися з іншої країни додому, в безпеку. Щоб позбутися від безсилля, відзначте, що саме ви можете контролювати в своєму повсякденному житті. Погодувати котика, сходити на прогулянку і т. д.

3. Третя причина - відсутність фізичних навантажень. Коли тіло не рухається, в ньому немає сили і енергії. Тому займайтеся спортом, це допомагає зняти стрес і повернути активність.

Більше відповідей на ваші запитання ви можете знайти в першому випуску digital-проєкту "Що робити, якщо...?" від Нового каналу, присвяченому подоланню апатії і поверненню сенсу життя.

Відзначимо, що не так давно співачка Оля Полякова зізнавалася своїй подрузі Маші Єфросиніній, що у неї був схожий стан і вон навіть не хотіла жити. Про це повідомляв Знай.uа.