Спеціально для наших читачів ми трохи зануримося в історію. А історія ця доволі давня, точніше - це XVI століття. У 1597 році українська поміщиця Ганна Гойська з роду Козинських підписала лист про створення чоловічого монастиря в Почаєві. Документ датовано 14 листопада. Анна подарувала Лаврі чудотворну ікону Богородиці.

Найцікавіше те, як Анна отримала цю ікону. Легенда свідчить, що їй її подарував грецький митрополит Неофіт, коли подорожував по Волині і збирав кошти на духовні потреби. Чоловік зупинився в замку Анни, де пробув кілька днів.

За цей час шляхтичка зібрала велику жертву, за що вдячний священик благословив її і залишив подарунок. Про цю історію нагадує одне з українських видань.

Почаївська ікона Божої Матері, фото: Instagram

Пізніше слуги розповідали Ганні, що від ікони йде сяйво, яке вона пізніше і побачила на власні очі. Хворі люди, які молилися біля неї почали зцілюватися. Прозрів і рідний брат Анни шляхтич Пилип, який був сліпим від народження. Тоді жінка вирішила не тримати вдома такий дар, а хотіла передати до храму в Почаєві, щоб допомагав усім нужденним.

Популярні новини зараз

Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків"

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Того дня, 14 листопада, Анна Гойська стала першою відомою засновницею монастиря. На урочистостях були присутні луцький єпископ і багато ченців з Волині. Крім ікони, вона подарувала Лаврі великі земельні маєтки і обіцяла щорічно підносити їй дари.

За легендою Почаївську лавру заснували ченці Києво-Печерського монастиря, які втекли від нападу татар на Київ у 1240 році. Однак перші письмові згадки про нього датуються 1527 роком. Монастир став потужним оплотом у боротьбі з польським окатоличенням. З 1713 до 1832 року належав до греко-католицької церкви, Ордену Святого Василія Великого. Тоді ж його і добудували.

Раніше повідомляли, вкрала і перехрестилася: жінка здивувала вчинком біля воріт церкви.

Як повідомляв Знай.uа, на Кіровоградщині Предстоятель УПЦ прославив святих Олександрійської єпархії.

Знай.uа писав, і помолитися, і випити: у Києві священики відкрили кавовий кіоск.