У неділю, 31 жовтня, пішов з життя великий українець, ветеран Другої світової війни, учасник Сталінградської битви Іван Залужний. Йому в травні цього року виповнилося 103 роки. Це той самий дідусь, який влітку 2014 року втратив свого єдиного онука, який захищав Україну від російських окупантів на Донбасі.

Про смерть Івана Залужного повідомив колишній голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль у мережі Facebook.

Іван Залужний з онуком, фото: Facebook

Доброволець Національної гвардії Іван Гутник-Залужний загинув під Амвросіївкою Донецької області, але врятував у бою життя 50 товаришів по службі. Історія родини Залужних набула широкого розголосу в ЗМІ. Іван Залужний почав отримувати численні листи підтримки від українців, а також окремих ветеранів Другої Світової з Росії.

Іван Залужний, фото: Facebook

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

Ветеран активно підтримував місцевих бійців АТО, спілкувався з представниками військової частини, де раніше служив його онук. У 2015 році він став символом Дня Перемоги і Дня пам'яті і примирення. Соціальний ролик, де морський піхотинець часів Другої світової розповідає про свого онука, загиблого в АТО, отримав великий резонанс.

Іван Залужний з онуком, фото: Facebook

Разом зі Стрільцем УПА Степаном Петрашем у 2017 році Іван Залужний став обличчям інформаційної кампанії до Дня пам'яті та примирення.

У червні 2018 року Івана Залужного було нагороджено орденом "За мужність" ІІІ ступеня, цю нагороду йому вручили за особисту мужність і самовідданість, виявлені в роки Другої світової війни, вагомий внесок у розвиток ветеранського руху та патріотичне виховання молоді.

Раніше повідомляли, воїни ЗСУ потрапили під гранатометний обстріл, п'ятьох поранено: українські воїни дали гідну відсіч ворогу.

Як повідомляв Знай.uа, український герой згадав, як гільза врятувала його від загибелі: "Бачу порожнечу в очах".

Знай.uа писав, путінські окупанти обстріляли українських військових з ракетних комплексів: двоє захисників доставлено до лікарні.