Законопроект прийнятий в цілому

В ході сьогоднішнього пленарного засідання Верховної Ради 335 голосами "За" був прийнятий в цілому "цифровий" законопроект № 4185, що офіційно затверджує електронний статус гарантії на побутові товари. Цього вже давно чекали десятки тисяч українців – а в епоху пандемії дане впровадження стає ще актуальнішим. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Комітет ВРУ з питань цифрової трансформації - фото з Фейсбук

Безпаперова гарантія: "за" і міжнародні бренди

Мова йде про Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист прав споживачів" щодо гарантійних зобов'язань в електронному вигляді.

"Даний законопроект дозволить перевести в цифровий вигляд взаємодію між виробниками, продавцями та покупцями. Ми пропонуємо зробити гарантії на побутову техніку в електронному вигляді – це безпаперова, цифрова економіка", - зазначає ініціатор документу, голова підкомітету цифрової економіки, інноваційного розвитку та електронного бізнесу Єгор Чернєв.

Єгор Чернєв - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз

"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно

Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів

Показати ще

Причому, переваги такого формату оцінять не тільки тисячі українців – це вже давно є нормою для компаній світового рівня.

"Окрім цього, це одне з прохань багатьох транснаціональних компаній – зокрема, Apple, з якими я також спілкувався – щоб перевести це в сучасний електронний вигляд", - підкреслює Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

офіс Apple в Україні, фото з соцмереж

Що зміниться та як оформити?

Даний законопроект передбачає внесення змін до кількох положень Закону України "Про захист прав споживачів".

Як зазначено в документі, в електронному вигляді суб'єкт господарювання може надавати споживачеві доступ до експлуатаційних документів (паспорту чи іншого документу, що додається до товару) – на офіційному веб-сайті виробника.

Магазин, скріншот: YouTube

"У разі надання гарантійних зобов'язань в електронному вигляді, виробник забезпечує можливість реєстрації придбаного товару на офіційному веб-сайті виробника в установленому ним порядку. На вимогу споживача продавець повинен надати експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари (паспорт або будь-який інший документ, що додається до товару) в паперовому вигляді", - йдеться в положеннях № 4185.

Даний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Дитина та телевізор, Pixabay

А Кабмін має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом протягом 3 місяців з дня його опублікування.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що незабаром в Україні запрацює Е-рецепт: продаж ліків – за кодом, а дані покупців увійдуть у "базу контроля".