Нардепи стали на захист прав жінок-військових

Сьогоднішнє пленарне засідання Верховної Ради, що стартувало о 10:00, розпочалося з гарячих подій. На чолі із заступницею Голови Парламенту Оленою Кондратюк нардепи оточили трибуну і звернулися з офіційною заявою "ганьби" до міністра оборони Андрія Тарана. А причиною тому стала заява Міноборони про парад на підборах до 30-річчя Незалежності України. З цього проводу ініційовано службове розслідування, а міністру були поставлені жорсткі вимоги. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Вимоги до міністра: розслідування і публічні вибачення

Ініціаторами протесту стали представники Міжфракційного депутатського об'єднання "Рівні можливості", до складу якого входить кілька десятків народних депутатів.

"Стаття 24 Конституції України чітко говорить про рівні права і можливості чоловіків і жінок. І в Збройних силах повинні з повагою ставитися до жінок-військових. Завдяки нашим зусиллям знято чимало абсурдних обмежень про проходження жінками-військовими служби на здобуття військової освіти", - зазначила під час виступу співголова МФО "Рівні можливості" Олена Кондратюк.

Протест народних депутатів - скріншот

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Як підкреслила спікер, сьогодні у ЗСУ служать понад 31 тисяча жінок – з них більше 4100 є офіцерками. А статус Учасниць бойових дій отримали понад 13,5 тисяч жінок.

"Ви знаєте, як багато жінок після цих змін надихнулося іти служити в Збройних військах. І як можна спаплюжити цю просту ідею натхнення? Це провести військовий парад до 30-річчя нашої Незалежності, де військові жінки повинні крокувати на підборах. Цей лютий треш ми побачили на сайті Міністерства оборони. Пане міністре, це Ви так наближаєте нашу армію до стандартів НАТО?", - звернулася до Андрія Тарана Заступниця Голови ВРУ.

Міністр оборони України Андрій Таран, скріншот: YouTube

Олена Кондратюк заявила про відкрите звернення щодо проведення службового розслідування і офіційно доповісти з цілої низки питань. А саме: хто прийняв таке рішення, скільки коштів з держбюджету було витрачено на закупівлю цього взуття і хто понесе відповідальність за це.

Окрім цього, нардеп вимагає публічних вибачень за "таке приниження жінок перед своєю армією".

Тренування ходи на параді - фото Міністерство оборони України

Українці повстали: чиновників Міноборони – теж на підбори!

Відповідний заклик Заступниця Голови Парламенту виклала і на власній сторінці у Фейсбуці.

"Пропоную тим чоловікам чиновникам Міноборони, які це придумали самим одягнути підбори для участі у військовому параді і пройтися в них Хрещатиком разом з нашими жінками військовими. Рівність, так рівність!", - запропонувала Олена Кондратюк у своєму пості.

Як зазначено у публікації Міноборони, тренування ходи на параді вже розпочалися – відбуваються вони двічі на день: з 7:30 до 8:30 та з 15:00 до 18:00.

І, як видно на доданих фото, усі жінки навіть на тренуваннях взуті у туфлі на підборах.

Тренування ходи на параді - фото Міністерство оборони України

Користувачі Фейсбуку миттєво відреагували на цю новину хвилею масових обурень, відверто називаючи ідею з підборами "лютим соромом і совком".

Коментар - скріншот

"А ще кілометри шляху параду по розпеченому асфальту!! Краще б цим курсантами купили фірмові берці!! Які спідниці у марші!!", - пише користувач Meriasha Lexy.

А дехто навіть порівнює ідею Міноборони з уставами Північної Кореї.

"Думала де бачила такі кадри??? Корея!!!", - обурюється Наталія Вязівська.

Коментар - скріншот

"До такої дурості, як стройовий крок в туфлях з каблуком, міг додуматися тільки той, хто ніколи в житті не ходив стройовою. Як же задовбали ці паркетні "військові" начальники", - відзначає Valery Tallinsky.

День Незалежності - фото Знай.ua

Коментарі - скріншот

Якою буде реакція Міністерства оборони України і, безпосередньо, міністра Андрія Тарана, та подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що Кабмін витратить 36 млн на фото-лук, програми та "анти-блискавку" для автопарку.