Вчені, за довгі десятиліття досліджень, зрозуміли, що юні мами та їхні діти часто стикаються з медичними проблемами. Нове дослідження показало, що дівчата, які у підлітковому віці стають матерями, мають високий ризик смерті до 31 року.

Про це стало відомо завдяки інформації на профільному порталі jamanetwork.

Канадські медики як основу для аналізу використовують дані з медичного страхового реєстру Онтаріо. Вибірка включає дані про більш ніж 2,2 млн. дівчат, які досягли 12 років з квітня 1991 року до березня 2021 року.

Вагітна жінка / фото: Freepik

Для групи дівчат без досвіду підліткової вагітності середній вік на момент закінчення спостереження становив 25 років, тоді як серед тих, хто мав досвід підліткової вагітності цей показник становив 31.

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

У процесі дослідження вчені оцінювали дані про підліткову вагітність та її результати, порівнюючи ці дані з інформацією про передчасну смертність з усіх причин, починаючи з 12 років. Дослідники з'ясували, що чим молодша жінка на момент вагітності, тим вищий її ризик передчасної смерті.

Вагітна жінка / фото: Freepik

Рання вагітність підвищує ризик передчасної смерті

Ця тенденція відзначена як у дівчат-підлітків, які повністю виносили дитину, так і у тих, хто втратив дитину внаслідок викидня або мертвонароджених.

Навіть після коригування даних щодо здоров'я, рівня доходів та освіти, аналіз показав, що дівчата, які завагітніли та народили рано, удвічі частіше вмирали у молодому віці порівняно з дівчатами, які не мали такого досвіду.

Крім того, було встановлено, що у разі переривання вагітності у підлітковому віці ризик передчасної смерті був дещо нижчим, але все одно високим – на 40% вище ймовірності померти передчасно, ніж у дівчат, які не стикалися з ранньою вагітністю.

Також виявлено, що найбільш поширеною причиною передчасної смерті були травми, завдані як навмисне, так і випадково, включаючи травми, отримані внаслідок нападів та фізичного насильства. Найчастіше вмирали дівчата, які вагітніли до 16 років, а також ті, у яких підліткова вагітність повторювалася.

Фахівець з питань охорони здоров'я Елізабет Л. Кук з дослідницького центру "Child Trends", який займається питаннями дітей та молоді, зазначила у коментарі до роботи, що зв'язок між підлітковою вагітністю та передчасною смертю швидше за все не прямий, а скоріше опосередковано пов'язаний із низкою інших несприятливих факторів, включаючи несприятливі події у дитинстві.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, як вибрати оптимальне опалення для вашого будинку чи квартири.

Раніше повідомлялося, коли оргазм кращий за будь-які ліки: вчені відкрили несподівану користь сексу від нежиті.

Також, головні поради щодо прання подушок та чохлів.